Jurnalul.ro Ştiri Social Intervenţia la Colectiv, raport pierdut la minister 

Intervenţia la Colectiv, raport pierdut la minister 

de Dan Radu    |   

Un raport despre modul în care auto­rităţile statului au intervenit la tragedia de la Colectiv s-a pierdut la Ministerul Sănătăţii. Raportul, care menţiona numeroase nereguli în tratarea răni­ţilor din Colectiv, nu mai este găsit de actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, deşi fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că acesta a fost înregistrat la cabinetul ministerului. 

Potrivit ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, se ştie de existenţa raportului, însă acesta a dispărut după ce fostul ministru, Vlad Voiculescu, a părăsit biroul. „La Ministerul Sănătăţii nu există niciun raport elaborat la începutul anului 2017, care să conţină infor­maţii privind intervenţia autori­tăţilor sanitare în cazul Colectiv. Un astfel de document nu se regăseşte nici în Protocolul de predare-primire care a fost semnat de către cei doi miniştri în data de 5 ianuarie 2017, atunci când coor­donarea Ministerului Sănătăţii a fost preluată de către ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, de la ministrul Vlad Voiculescu”, se arată într-un comunicat al ministerului. Vlad Voiculescu, însă, spune că raportul a fost lăsat la cabinetul ministrului. „Raportul este înregistrat cu nr 9/3.01.2017 la registratura cabinetului Ministe­rului Sănătăţii, de unde ulterior a fost remis Direc­țiilor de speciali­tate din minister. Nu pot să cred că domnul Bodog, secretarii de stat și consilierii dânsului nu știu despre acesta. Nu pot să cred că domnul Bodog nu știe cum funcționează o registratură”, a declarat fostul ministru, Vlad Voiculescu. 


Neregularităţi în tratarea victimelor 
Raportul conţinea mai multe neregularităţi apărute în modul de tratare a victimelor de la Colectiv. Raportul arăta că, în urmă cu doi ani, în momentul incendiului din clubul bucureştean, în ţară existau doar 10 paturi în care puteau fi tratate victimele cu arsuri grave. Mai mult, nu s-a activat Planul Alb, conform căruia trebuiau mutaţi pacienţi din centrele de terapie intensivă pentru a se face loc răniţilor din Colectiv, iar urgenţele de altă natură nu au fost deviate către alte spitale. Mobilizarea medicilor s-a făcut spontan, la iniţiativa acestora, fără un plan centralizat. Raportul mai arăta că niciun spital nu a avut o zonă de izolare protectivă pentru bolnavii cu arsuri, de unde şi rata mare de infecţii luate din spital. Raportul vorbeşte şi despre victi­mele care au decedat în timpul transportului la spital, cazuri în care nu se ştie dacă acestea au fost monitorizate şi tratate cores­punzător. În contextul dispariţiei raportului din minister, Partidul Mişcarea Populară a solicitat crearea unei comisii parlamen­tare care să verifice felul în care autorităţile au gestionat tratarea pacienţilor din Colectiv.

Subiecte în articol: colectiv
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri