Cei patru candidați care vânează postul de procuror-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au susținut joi, timp de mai multe ore, interviul decisiv în fața ministrului justiției, Tudorel Toader. Vineri, la prânz, demnitarul urma să facă marele anunț cu privire la şefia DNA. Anterior, ministrul Toader a spus că are încredere în toţi cei patru candidaţi, dar că nu este obligatoriu ca procurorul-şef Anticorupţie să fie ales chiar dintre aceştia.
Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu, toți procurori în cadrul DNA, din care primii doi foarte apropiați de fosta lor șefă, Laura Kovesi, precum și procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul General, au susținut, joi, interviurile pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. Introduși în sala de “examen” în ordine alfabetică, acești patru candidați s-au declarat pregătiți atât pentru interviu, cât și pentru preluarea funcție de conducere de la DNA.
Florentina Mirică, personaj extrem de controversat, a încercat, cu acest prilej, să întoarcă în favoarea ei faptul că a fost cercetată disciplinar de către Inspecția Judiciară. Aceasta a ținut să precizeze că cercetarea disciplinară nu a vizat deconspirarea unui martor, ci a avut legătură cu o dispută juridică, tranșată la Curtea Constituțională, pe tema faptului că dreptul la apărare primează protecției informațiilor clasificate. Întâmplător sau nu, la momentul în care a anunțat că va organiza selecția candidaților pentru șefia DNA, ministrul justiției, Tudorel Toader, a precizat că printre criterile avute în vedere domină acela al respectării prezumției de nevinovăție.
Şi candidaţi au încredere în ministru
Atât Florentina Mirică, cât și Cristian Lazăr au declarat, la intrarea în Ministerul Justiției, că au încredere în Tudorel Toader. Cu alte cuvinte, nu au contestat procedura de selecție. Au contestat-o, însă, membrii PNL. Președintele liberalilor, Ludovic Orban, i-a cerut lui Tudorel Toader să încalce legea și să trimită toate candidaturile la CSM, pentru ca CSM să decidă cine va fi noul șef al DNA. Articolul 54 din Legea 303/2004 arată clar, însă, că numirea în funcția de procuror-șef al DNA se face de către președintele României, la propunerea minstrului justiției, cu avizul consultativ al Consilului Sperior al Magistraturii.
După susţinerea interviurilor, ministrul Justiţiei formulează propunerea pentru postul de procuror-şef al DNA, pe care o va înainta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)- Secţia pentru procurori, pentru emiterea avizului. După transmiterea avizului de către CSM, ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Selecţia pentru postul şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.