Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunere: Liber pe stadioane pentru ultrașii implicați în violențe, până la decizia finală a instanței

Propunere: Liber pe stadioane pentru ultrașii implicați în violențe, până la decizia finală a instanței

de Monica Cosac    |   

Suporterii echipelor de fotbal sancționați de organele de ordine în cazul unor violențe produse la evenimentele sportive vor avea dreptul să meargă în continuare pe stadioane, până la decizia finală a instanței, potrivit unui proiect de lege, pus recent în dezbatere, la Parlament. Statul român a pierdut multe procese, spune inițiatorul propunerii, liberalul Sebastian Burduja, deoarece numeroase procese verbale întocmite de jandarmi sau poliţişti în urma unor violențe pe stadioane, care vin la pachet cu interzicerea accesului la evenimentele sportive pentru cei sancționați, au fost anulate de instanţe din cauza erorilor sau lipsei de probe.

Proiectul de modificare și completare a Legii 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, inițiat de Sebastian Burduja şi susținut de alți 12 parlamentari liberali, vizează suspendarea executării sancţiunii contravenţionale „cu precădere a celei complementare de interzicere a accesului sau a participării la unele competiţii sau jocuri sportive”, odată cu formularea plângerii împotriva procesului verbal de constatare şi aplicare a contravenţiei.

Pentru „protejarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”

Una dintre principalele motivaţii ale acestei propuneri legislative este „protejarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, spune inițiatorul.

Potrivit acestuia, actuala formă a legii a generat situații în care suporterii au fost amendați colectiv, atât cei vinovați de acte de violență, cât și cei nevinovați.

Practic, un suporter pedepsit de „organele de ordine publică fără pregătire juridică” rămâne cu interdicţia participării la evenimente sportive pe stadioane până la decizia finală a instanţei, chiar dacă este nevinovat.

„Conform practicii actuale, sancţiunile contravenţionale aplicate de agenţi constatatori, cum ar fi jandarmii sau poliţiştii, pot restrânge dreptul de participare la evenimente sportive fără o evaluare judiciară prealabilă. Aceasta poate duce la situaţii în care persoane nevinovate sunt private de drepturile lor constituţionale, precum libertatea de mişcare şi participare la viaţa socială, fără o decizie judecătorească.

Propunerea legislativă urmăreşte să reducă riscul de abuz şi arbitrariu în aplicarea sancţiunilor. În prezent, numeroase procese verbale întocmite de agenţi constatatori au fost anulate de instanţe din cauza erorilor sau lipsei de probe concludente”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Același regim al contravențiilor ca și la șoferi

Prin urmare, parlamentarul vrea ca și în cazul acesta să fie aplicat „același regim general al contravențiilor care se aplică și conducătorilor de autovehicule, și tuturor celorlalți cetățeni”.

„Plângerea îndreptată împotriva procesului-verbal suspendă executarea sancţiunii. La cererea agentului constatator, ţinând cont de natura şi gravitatea faptei, împrejurările cauzei şi persoana contravenientului, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii poate dispune, prin încheiere motivată, executarea provizorie a sancţiunii contravenţionale până la soluţionarea definitivă a cauzei. Executarea provizorie a sancţiunii contravenţionale începe de la momentul pronunţării instanţei”, prevede proiectul de lege.

Prin introducerea unei suspendări prin lege a interdicţiei participării la evenimente sportive pe stadioane până la soluţionarea definitivă a plângerilor contravenţionale, „se asigură că măsurile punitive nu sunt aplicate înainte de a se verifica temeinicia şi legalitatea acestora în faţa unei instanţe de judecată”, argumentează inițiatorul în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, cu ocazia diverselor evenimente sportive, în special a meciurilor de fotbal, agenții sancţionează toate persoanele identificate în apropierea sau în incinta arenelor sportive, emițând chiar și sute de procese verbale la un singur eveniment şi aplicând sancţiuni tuturor suporterilor fără administrarea de probe, fără a stabili care sunt persoanele vinovate şi care nu.

 

Parlamentarul admite că pot apărea îngrijorări legate de faptul că suspendarea automată a sancţiunilor ar putea încuraja comportamentele violente, însă susține că propunerea sa include și „mecanisme de siguranţă prin care instanţele pot dispune executarea provizorie a sancţiunilor în cazuri de necesitate”.

 

„Suporterii sunt inima sportului, iar prezența lor pe stadioane este vitală. Îmi doresc ca evenimentele sportive să fie sigure pentru noi toți. (…) Actele de violență trebuie aspru pedepsite și există cadrul legal și mijloacele tehnice pentru a face asta. Cei vinovați de acte de violență trebuie identificați și sancționați exemplar. Ce nu putem să facem este să pedepsim colectiv suporterii pentru greșelile unora dintre ei”, a scris Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

 

Țări în care interdicţiile de acces pe stadioane sunt emise de instanțe

În susținerea propunerii sale, Burduja dă și câteva exemple din alte state europene. În Marea Britanie, spre exemplu, legislația prin care este controlat accesul și siguranţa spectatorilor la meciurile de fotbal, prin prevenirea violenţelor pe stadioane, impune restricţii persoanelor condamnate pentru anumite infracţiuni. „Instanţa trebuie să emită un ordin de interdicţie («banning order») pentru persoanele condamnate pentru infracţiuni relevante, cu excepţia cazului în care instanţa consideră că există circumstanţe particulare legate de infracţiune sau de infractor care ar face ca emiterea ordinului să fie injustă”, arată parlamentarul în expunerea de motive, subliniind că un astfel de ordin de interdicţie „poate fi emis doar împreună cu o sentinţă impusă pentru infracţiunea relevantă sau împreună cu un ordin de eliberare condiţionată”. „Aceste ordine nu pot fi emise de alte autorităţi administrative sau poliţieneşti fără intervenţia judiciară”, se mai precizează în document.

În Germania, interdicţiile de acces pe stadion sunt impuse în principal prin ordine judiciare, arată Burduja: „Stadionverbot (interdicţia de acces pe stadion) este de obicei emisă în urma unei condamnări penale pentru infracţiuni comise în contextul meciurilor de fotbal. Articolele relevante din Versammlungsgesetz prevăd că doar instanţele au autoritatea de a impune aceste măsuri ca parte a sentinţei penale.

În Italia, autorităţile publice pot recomanda măsura interzicerii accesului la evenimente sportive, însă deciziile „sunt emise de judecători după condamnări pentru infracţiuni violente sau legate de tulburarea ordinii publice la meciurile de fotbal”.

Belgia și Olanda sunt alte două țări date ca exemplu, deoarece și aici instanţele sunt responsabile pentru impunerea interdicţiilor de acces pe stadioane.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri