În ciuda scorului istoric de peste 45% obţinut de PSD la alegerile parlamentare, Klaus Iohannis i-a spulberat lui Liviu Dragnea visul de a fi prim-ministru. Preşedintele a anunţat că îşi va păstra criteriile de integritate în privinţa desemnării premierului, chiar dacă social-democraţii au început neoficial demersurile pentru modificarea Legii 90/2001, cea care le interzice condamnaţilor să facă parte din Executiv.
Şeful statului a avut ieri prima reacţie după victoria zdrobitoare a pesediştilor în alegerile parlamentare. Cu un zâmbet larg pe faţă, Iohannis a curmat din faşă planurile PSD de a-l instala pe Liviu Dragnea la Palatul Victoria şi a invitat partidele pentru astăzi la consultări. “Criteriile de integritate le-am enunţat înainte de campania electorală ca să nu fie discuţii după şi ele rămân în picioare”, a fost anunţul scurt al preşedintelui. În paralel, Victor Ciorbea a explicat că Avocatul Poporului “evaluează” posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa legii care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier, în urma unor “solicitări” primite peste noapte de la anumiţi “cetăţeni”. Potrivit Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, persoanele care au suferit condamnări penale NU pot face parte din Executiv. În schimb, Iohannis a asigurat că nu-şi va abandona criteriile în cazul în care legea va fi modificată de noul Parlament în urma unei decizii a CCR. “Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. Legea este în vigoare din 2001 şi dacă va rămâne sau nu este o chestiune care depinde de Parlament, de Curtea Constituţională, atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva”, a spus şeful statului, menţionând că, în raport cu exigenţele sale morale, legea 90/2001 rămâne “o chestiune secundară”, iar persoana care va fi premier ”va fi desemnată de mine”.
Ce argumente are PSD
Liderii PSD au însă cu totul alt plan. În apărarea lui Liviu Dragnea, ei susţin că Instanţa Supremă nu i-a interzis prin condamnare dreptul de a ocupa funcţii publice şi nici pe acela de a alege şi de a fi ales, drept dovadă Dragnea a şi candidat la parlamentare pentru un loc de deputat. Mai mult, pesediştii spun că nicăieri în Constituţie nu există vreo referire la cazier şi aduc ca argument o decizie a CCR din februarie 2014 care prevede că preşedintele României nu are dreptul de a decide singur premierul, ci este doar “arbitru şi mediator între forţele politice”. “Justiţia nu a interzis, prin sentinţă, dreptul de a alege şi de a fi ales al domnului Dragnea. Preşedintele ţării trebuie să se obişnuiască cu ideea că cea mai legitimă persoană pentru a conduce guvernul este şeful PSD”, a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Mâine (n.r. - azi) am prima rundă de consultari şi vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să îşi propună agenda. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care continuare evident are de a face cu formarea unui guvern.
Ironii din pragul porţii
Reacţia lui Liviu Dragnea urma să fie transmisă după-amiază într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc şi anulată în ultima clipă de liderul PSD. La sediul partidului, Dragnea a discutat într-o video-conferinţă cu preşedinţii filialelor din teritoriu şi l-a muştruluit serios pe liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, primul social-democrat care a vorbit fără ocolişuri despre un plan de suspendare a preşedintelui Iohannis, în cazul în care acesta va refuza nominalizarea lui Liviu Dragnea pentru Palatul Victoria. La final, Dragnea i-a răspuns lui Iohannis din poarta sediului PSD din Kiseleff 10 şi l-a anunţat că nu va vedea picior de pesedist în această dimineaţă la Cotroceni. "După ce este constituit Parlamentul se pot face consultări cu toată deschiderea. Invitaţia care a venit acum de la Cotroceni este fundamentată pe un articol greşit din Constituţie”, a spus şeful PSD. Acesta a invocat articolul 85 alineatul 1 din Legea funamentală care prevede că preşedintele “desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”: “eu cred că, după ce fiecare deputat şi senator este validat şi Parlamentul este constituit, se pot face consultări şi vom merge la acele consultări”. Şeful PSD a mai spus că i se pare “straniu” că preşedintele a invitat la consultări USR şi PMP, partide care nu sunt în Parlament până la începerea mandatului noului Legislativ. Dragnea a ironizat apoi declaraţiile făcute de Iohannis la Cotroceni. “Am înțeles că pentru el legea e o chestiune secundară. Pentru mine niciodată legea nu e secundară. Dacă e să fim cu picioarele pe pământ, cred că se referea la alt partid, noi nu am fost prin nori și acum trebuie să aterizăm pe pământ. Noi am fost mereu ancorați la realitate”, a fost mesajul şefului PSD.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Nu mergem pentru a face exerciţii de imaginaţie. Eu cred că, după ce fiecare deputat şi senator este validat şi Parlamentul este constituit, se pot face consultări şi vom merge la acele consultări.
Programul consultărilor de azi:
ora 10 – PSD
ora 11 – PNL
ora 12 – USR
ora 13 – ALDE
ora 16 – UDMR
ora 17 – PMP
ora 18 – minorităţi