Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, acuzat de fake news în legătură cu decizia Curții Constituționale

Iohannis, acuzat de fake news în legătură cu decizia Curții Constituționale

de Ion Alexandru    |   

Minuta emisă de Curtea Constituțională, prin care a fost admisă, parțial, existența unui conflict juridic de natură constituțională, generat de refuzul președintelui de a numi miniștrii interimari, nu conține nicio dispoziție pentru Guvernul Dăncilă să se prezinte în Parlament, contrar afirmațiilor făcute, miercuri, de Klaus Iohannis, de la tribuna Administrației Prezidențiale. O atitudine similară a avut-o și Laura Codruța Kovesi, la momentul în care s-a cerut revocarea sa din funcția de șefă a DNA, când a invocat un Raport al Inspecției Judiciare, în care ar fi scris că asupra unor înregistrări s-ar fi intervenit, spre alterarea lor. În fapt, în document scria exact invers. De data aceasta, documentul citat de Iohannis impune obligativitatea președintelui de a semna, de îndată, numirea miniștrilor interimari și de a o revoca din funcție pe Ana Birchall.

 

Acest fake-news prezidențial, constatat, practic, de toată lumea, după ce Curtea Constituțională a publicat minuta deciziei, a fost taxat, ieri, de prim-ministrul Viorica Dăncilă. „Obișnuit să încalce Constituţia, domnul preşedinte Iohannis a trecut la următorul nivel. Reinterpretează după bunul plac, în cheie electorală, o decizie a CCR care este obligatorie pentru toată lumea”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis „transmite public că judecătorii CCR ar fi stabilit că premierul trebuie să meargă de îndată în Parlament, când, de fapt, Curtea a stabilit că termenul «de îndată» se referă la obligaţia preşedintelui de a numi interimari şi de a nu bloca activitatea Guvernului”.

Totodată, Viorica Dăncilă a susţinut că va merge în Parlament pentru remanierea Guvernului, însă nu mai are aşteptări de la Klaus Iohannis.

 

Președintele „analizează”

 

Judecătorii CCR au constatat că preşedintele României nu şi-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel şeful statului este obligat să îi revoce pe miniştri. De asemenea, Klaus Iohannis este obligat şi să numească interimari, pentru a rezolva problema continuităţii Guvernului. Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarant însă că va lua o decizie cu privire la revocarea şi numirea miniştrilor după ce va fi publicată motivarea hotărârii CCR de miercuri. Și a îndemnat-o din nou pe Viorica Dăncilă să meargă în Parlament pentru a cere votul de încredere al Guvernului. „Celelalte chestiuni legate de numirile şi revocările miniştrilor sunt, de fapt, blocaje generate de refuzul doamnei premier de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru a primi un vot de încredere. Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a deciziei CCR le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare”, arăta, la momentul respectiv, Klaus Iohannis.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri