Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, amenințat cu suspendarea. Demersul, imposibil de dus până la capăt. Dar poate prelungi criza politică

Iohannis, amenințat cu suspendarea. Demersul, imposibil de dus până la capăt. Dar poate prelungi criza politică

de Ion Alexandru    |   

Inflexiunea președintelui Klaus Iohannis cu privire la cerința USR-PLUS de a renunța la Florin Cîțu, ca premier, în vederea refacerii Coaliției de guvernare ar putea complica și mai mult decât atât lucrile. Pe culoarele Parlamentului se „coace” un plan împotriva lui Iohannis. Surse politice acreditează ideea că șeful statului poate fi acuzat că a încălcat grav Constituția pentru că a participat la congresul PNL, că a susținut fățiș unul dintre candidați și că a fost prezent la un eveniment privat, într-un spațiu public închis, cu 5.000 de persoane, la o rată de infectare de peste 3 la mie. Iar sancțiunea care poate fi aplicată de Parlament unui președinte care încalcă Constituția este suspendarea din funcție.

De altfel, acest scenariu este vehiculat pe piață de mai bine de o lună, despre el vorbind inclusiv liderul PLUS, Dacian Cioloș, ca o ipoteză teoretică de lucru. AUR ar iniția chiar mâine un asemenea demers, iar de la USR există voci care consideră că președintele trebuie sancționat pentru încălcarea Constituției. PSD nu susține un asemenea plan, însă există unele voci din interiorul partidului, cum ar fi cea a deputatului Dumitru Coarnă, cărora le-ar surâde suspendarea lui Iohannis din funcție.

Președintele poate fi suspendat din funcție, doar dacă acest demers este inițiat de o treime din numărul total al deputaților și senatorilor. În cazul de față, trebuie 156 de parlamentari. USR-PLUS împreună cu AUR și cu cei cinci parlamentari neafiliați numără 128 de parlamentari. Presupunând că, odată cu avertismentul lui Ludovic Orban, care a anunțat că nu mai are un parteneriat cu Klaus Iohannis, cei 21 de liberali fideli fostului lider PNL ar achiesa la un asemenea demers, s-ar aduna 149 de parlamentari. Mai trebuie șapte.

Însă, pentru ca președintele să fie suspendat de către Parlament, trebuie votul unei majortități de 234 de parlamentari. Vot care,  în actuala configurație parlametară, este imposibil de atins.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri