Președintele Klaus Iohannis participă joi la „un summit care subliniază urgența acțiunii climatice și importanța energiei nucleare în tranziția energetică globală”.
„Acest summit are o semnificație profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acțiune coordonată și măsuri ambițioase. Agenția Internațională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creșterii dezvoltării noastre sociale și economice. Cooperarea României cu Agenția va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil și mai sigur din punct de vedere energetic”, a spus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre strategia României în ceea ce privește energia nucleară.
„România este hotărâtă să-și dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacității de producție la scară largă și prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii și alți parteneri cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea și implementarea energiei nucleare, în formarea forței de muncă specializate, și un hub al lanțului de aprovizionare pentru producția de energie nucleară. În dezvoltarea programului național de energie nucleară, suntem dedicați siguranței publicului și mediului, operării instalațiilor noastre în condiții de siguranță și respectării depline a cerințelor de neproliferare asumate”, a mai spus Iohannis.
În încheiere, șeful statului a făcut „un apel la acțiune unitară care să valorifice potențialul masiv al energiei nucleare” pentru un viitor cu emisii zero și sigur din punct de vedere energetic.
„Mă aștept ca Summitul de astăzi să consolideze angajamentul față de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană și în cel global. Acest angajament este esențial pentru deblocarea investițiilor în timp util, pentru consolidarea lanțurilor de aprovizionare și pentru formarea următoarei generații de specialiști în energie nucleară. Salut pașii recenți efectuați în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianța Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici.Trebuie să ne asigurăm că ambițiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare și rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării. Combinarea finanțării publice și private este esențială în crearea unui model de afaceri, ușor de replicat, pentru implementarea accelerată a energiei nucleare. Trebuie să ne extindem investițiile în cercetare, proiecte demonstrative și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii nucleare”, a precizat Klaus Iohannis.
(sursa: Mediafax)