Prioritatea strategică a României este şi va rămâne o relaţie transatlantică puternică, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 243-a aniversări a Zilei Independenţei.
"Recent, cu ocazia alegerilor europene şi a referendumului privind Justiţia, pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârşitor pro-european şi în sprijinul consolidării statului de drept, respingând fără echivoc populismul şi discursul antieuropean şi antijustiţie. Cetăţenii României au arătat o dată în plus că avem o societate matură şi că îşi doresc o ţară puternică şi sănătoasă, cu un sistem de justiţie curat şi independent, în deplină consonanţă cu statutul de partener al SUA şi de stat membru UE şi NATO. Prioritatea strategică a României este şi va rămâne o relaţie transatlantică puternică. O cooperare transatlantică solidă este cea mai sigură garanţie că vom putea gestiona cu succes provocările viitorului şi influenţa pozitiv dezvoltările pe plan global. (...) Veţi găsi mereu în România un aliat şi un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America şi Europa. Vă asigur că ţara mea şi eu, personal, păstrăm aceeaşi determinare pentru aprofundarea şi dezvoltarea Parteneriatului strategic cu SUA", a spus Iohannis.
Şeful statului a citat, la începutul discursului, din Declaraţia de Independenţă: "Puterea desemnată unui Guvern nu aparţine unui individ sau unui grup privilegiat, ci derivă din consimţământul celor guvernaţi; scopul Guvernului este să protejeze drepturile naturale şi libertăţile cetăţenilor; este dreptul şi datoria cetăţenilor să îi responsabilizeze pe guvernanţi faţă de modul în care îşi fac datoria ce le-a fost încredinţată".
Potrivit preşedintelui, "principiile incluse în Declaraţia de Independenţă fundamentează şi astăzi cultura noastră de valori".
"Aceste idei - democraţie liberală, libertate politică şi economică, stat de drept, separaţia puterilor - continuă să ne alimenteze încrederea într-un viitor comun tot mai bun", a afirmat el.
Recepţia de Ziua Indepedenţei marchează 50 de ani de la misiunea Apollo 11, dar şi 30 de ani de la căderea comunismului. În 1989, a spus Iohannis, "după înlăturarea totalitarismului comunist, România s-a reconectat politic şi economic la familia occidentală, ca apoi să devină membru al Alianţei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene, precum şi partener strategic puternic al Statelor Unite".
În acest context istoric, "sprijinul Statelor Unite pentru eliberarea naţiunilor captive ale Europei, izolate în spatele Cortinei de Fier, şi asistenţa oferită în vederea reintegrării în comunitatea transatlantică a fost crucial". "Domnule ambasador Klemm, România nu va uita niciodată acest sprijin", i-a transmis şeful statului ambasadorului SUA la Bucureşti.
AGERPRES