Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis și Cioloș, dați în judecată de Laszlo Tokes

Iohannis și Cioloș, dați în judecată de Laszlo Tokes

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au fost chemaţi în judecată de eurodeputatul Laszlo Tokes, în urma retragerii Ordinului ”Steaua României”, acţiunea fiind depusă, luni, la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul Kincses Elod, care îl reprezintă pe Laszlo Tokes, a declarat, luni, pentru News.ro, că a depus prin poştă acţiunea la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, având mai multe argumente care consideră că îi vor aduce câştig de cauză eurodeputatului.

Potrivit sursei citate, sunt chemaţi în judecată preşedintele Klaus Iohannis, pentru că ar fi încălcat Constituţia prin semnarea decretului de retragere a distincţiei, şi premierul Dacian Cioloş, care a contrasemnat documentul.

”Am avut două argumente principale. În primul argument arătăm nulitatea Consiliului de Onoare, deoarece nu a permis exercitarea dreptului la apărare al lui Laszlo Tokes, respectiv nu s-a admis ca subsemnatul să reprezint, să asist, în pofida faptului că Uniunea Naţională a Barourilor din România s-a pronunţat în sensul că avem acest drept. Al doilea motiv de nulitate este faptul că două denunţătoare, Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea, au participat la luarea hotărârii, deci este incompatibilitate vădită”, a precizat avocatul.

Kincses Elod a mai spus că în apărarea pe fond va arăta instanţei că ”decretul de retragere încalcă dispoziţiile constitiţionale, respectiv articolul 1, alineatul trei, care garantează respectarea idealurilor Revoluţiei”.

”Ori cine este persoana care în raport cu idealurile Revoluţiei are merite care trebuie să fie respectate? Este Laszlo Tokes. De altfel, aceste merite au fost invocate de către preşedintele Traian Băsescu atunci când a emis decretul de acordare a ordinului”, a afirmat avocatul.

El a adăugat că legislaţia permite retragerea distincţiei în două cazuri: condamnare la închisoare sau săvârşirea unor fapte nedemne.

”Declaraţia lui Laszlo Tokes de la Tuşnad, care a declanşat întregul atac mediatic şi politic nu este o faptă, este o declaraţie. Deci şi sub acest aspect decretul prezidenţial, contrasemnat de către prim-ministru, nu rezistă criticii”, a spus avocatul eurodeputatului.

În cazul în care Laszlo Tokes nu va avea câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, el ar urma să se adreseze Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

”Potrivit practicii instanţei supreme, fapta considerată nedemnă trebuie să fie mai gravă decât fapta pentru care a fost acordată distincţia. Deci nici sub acest aspect nu a fost respectată legislaţia şi practica ICCJ”, a mai declarat avocatul.

În 4 aprilie, eurodeputatul Laszlo Tokes i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să revizuiască decizia privind retragerea Ordinului ”Steaua României” şi a cerut protecţie Ungariei, el susţinând că se simte ameninţat după ce a fost numit ”trădător de ţară”.

Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă, cum îşi motivează solicitarea, Tokes a răspuns: ”Avem argumentele noastre concrete. De exemplu, ordinul poate fi retras pe baza unor fapte comise, iar eu n-am comis niciun fapt care contravine decorării mele cu «Steaua României» şi pentru ceea ce am fost decorat, rolul meu la Revoluţia din 1989, nu poate fi contestat”.

Eurodeputatul mai afirma că se simte ameninţat după ce în emisiuni de televiziune a fost numit ”trădător de ţară” sau ”spion străin”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes.

Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".

Sursa: news.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri