Jurnalul.ro Ştiri Externe Ismail Haniyeh are succesor: Yahya Sinwar, "creierul" atacurilor din 7 octombrie 2023, noul șef al biroului politic Hamas

Ismail Haniyeh are succesor: Yahya Sinwar, "creierul" atacurilor din 7 octombrie 2023, noul șef al biroului politic Hamas

de Redacția Jurnalul    |   

Yahya Sinwar, considerat „creierul" atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, îl va înlocui pe Ismail Haniyeh în funcția de șef al biroului politic Hamas.

Hamas anunță „alegerea comandantului Yahya Sinwar ca șef al biroului politic al mișcării, succedându-i liderului martir Ismail Haniyeh”.

Israelul l-a acuzat public pe Sinwar că este „creierul" din spatele atacului terorist al Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, deși experții spun că este probabil unul dintre mai mulți, ceea ce face din el una dintre țintele-cheie ale războiului său din Gaza, conform CNN.

Oficialii americani cred că acesta a rămas în libertate în vasta rețea de tuneluri săpate sub Gaza, se deplasează frecvent și este posibil să fie înconjurat de ostatici ca scuturi umane.

Predecesorul lui Sinwar, Haniyeh, a fost asasinat la Teheran săptămâna trecută, iar Guvernul iranian și Hamas susțin că Israelul a executat asasinatul.

Israelul nu a confirmat și nici nu a negat implicarea sa.

Figură de lungă durată a grupării islamiste palestiniene, Sinwar a fost responsabil de construirea aripii militare a Hamas înainte de a stabili noi legături importante cu puterile arabe regionale în calitate de lider civil și politic al grupării.

Yahya Sinwar s-a născut în 1962 în tabăra de refugiaţi Khan Younis, la capătul sudic al Fâşiei Gaza.

Este fondatorul serviciului de securitate al Hamas, cunoscut sub numele de Majd, care gestionează problemele de securitate internă, investighează agenţii israelieni suspectaţi şi urmăreşte ofiţerii serviciilor de informaţii şi de securitate israeliene.

Sinwar a fost arestat de trei ori. După a treia sa arestare, în 1988, a fost condamnat la patru sentinţe diferite de închisoarea pe viaţă.

Cu toate acestea, el s-a numărat printre cei 1.027 de prizonieri eliberaţi de Israel în schimbul unui soldat israelian ţinut în captivitate timp de peste cinci ani de Hamas.

Sinwar a revenit la poziţia sa de lider proeminent în Hamas şi a fost numit şef al biroului politic al grupării din Fâşia Gaza în 2017. În 2015, SUA l-au inclus pe Sinwar pe lista sa neagră a „teroriştilor internaţionali".

În urma atacului asupra Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe 6 decembrie 2023 că este „doar o chestiune de timp" până când Sinwar va fi localizat. Liderii militari israelieni l-au descris drept "un om mort care încă merge".

Sinwar se numără printre ţintele principale căutate de Israel, care a pus o recompensă de 400.000 de dolari pe capul său după atacul din 7 octombrie asupra Israelului, soldat cu peste 1.200 de morţi şi 240 de ostatici.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: yahya sinwar hamas
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri