Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul renunță la masca de protecție în spațiile publice deschise

Israelul renunță la masca de protecție în spațiile publice deschise

Israelul renunță la purtarea măștii de protecție în aer liberîncepând de duminică, 18 aprilie. Această măsură face parte din planul de ridicare treptată a restricțiilor, au anunțat autoritățile, citate de AFP.

"Măştile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să renunțăm la obligaţia de a purta masca. Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci putem să relaxăm măsurile", a spus ministrul Sănătăţii, Yuli Edelstein.

Aceasta va trebui însă purtată în interior, în magazine, centre comerciale, locurile de muncă. 

Israelul a fost printre primele care au impus obligativitatea purtări măștii în locurile publice, în primăvara anului 2020. Însă acum este prima țară dn lume care a atins imunizarea de masă datorită campaniei rapide de vaccinare a populației. Circa 53% din oameni au primit a doua doză de vaccin, din cei 9,3 milioane de locuitori.

Campania de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie, cu medicamentul produs de Pfizer/BioNTech, care a livrat rapid milioane de doze în schimbul informaţiilor referitoare la efectele vaccinării. Israelul dispune o bază de date cu privire la istoricul medical al populaţiei sale.

La mijlocul lunii ianuarie a fost atins vârful de aproxmativ 10.000 de contaminări zilnice iar în ultimele ziile au ajuns la sub 200, cu o rată de pozitivare a testelor de 0,3%.

Au fost deschise restaurantele, barurile şi plajele la începutul lunii martie. Din 23 mai va fi permis turismul.

 

Subiecte în articol: Israel masca COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri