Jurnalul.ro Ştiri Externe ''Isteria clovnilor'', fenomen care a luat naştere în Statele Unite, ia amploare în mai multe ţări

''Isteria clovnilor'', fenomen care a luat naştere în Statele Unite, ia amploare în mai multe ţări

Fenomenul clovnilor înfricoşători, care a speriat în ultimele luni locuitorii din Statele Unite, ia amploare şi se răspândeşte şi în alte ţări precum Marea Britanie, Australia şi Canada. Ca urmare, autorităţile avertizează că nu vor fi tolerate astfel de comportamente, efectuând chiar reţineri, iar clovnii profesionişti se tem pentru viaţa lor şi anunţă un protest.

''Moda'' persoanelor deghizate în clovni pentru a speria în special copii şi adolescenţi, a debutat în luna august, în Statele Unite unde au fost raportate mai multe situaţii de astfel de persoane costumate care încercau să ademenească minori în păduri, în statul South Carolina.

De atunci, au fost înregistrate numeroase cazuri de clovni sau de grupuri de persoane deghizate astfel, care au speriat şi chiar i-au pus pe fugă pe unii locuitori din diverse state americane, din Alabama până în Wisonsin, după cum arată Time.com.

Multe dintre situaţiile raportate erau simple glume, însă autorităţile au anunţat că nu tolerează astfel de manifestări şi au efectuat reţineri - în Alabama, cel puţin şapte persoane au fost acuzate de ameninţări teroriste aflate în conexiune cu ''activitate legată de clovni'', după cum a declarat şeful poliţiei din Rainbow City, Jonathon Horton.

În Statele Unite, ''isteria clovnilor'', cum a fost denumită, a ajuns chiar şi până la Casa Albă. Secretarul de presă Josh Earnest a declarat că ''evident, aceasta este o situaţie pe care forţele de ordine o iau în serios''.

În Canada, mai multe secţii de poliţie din regiuni precum Gatineau, Quebec, Halifax, Nova Scotia, Cape Breton, Bowmanville, Ontario, Toronto şi Ottawa au înregistrat sesizări privind apariţii înfricoşătoare ale unor persoane deghizate în clovni.

Şi în Marea Britanie au fost consemnate, în ultima perioadă, apariţii de persoane costumate în clovni care îi sperie atât pe copii, cât şi pe adulţi. Primul astfel de caz ar fi avut loc la 4 octombrie şi de atunci puţine zone din această ţară au scăpat neatinse de acest fenomen, informează Daily Mail. Unul dintre cazuri a fost cel al unei femei care a intrat în travaliu înainte de termen după ce un clovn a sărit pe ea în Leicester. Un alt caz, considerat cel mai grav, s-a petrecut în County Durham, unde un bărbat costumat în clovn a ameninţat cu un cuţit patru copii care se întorceau de la şcoală.

Autorităţile britanice încurajează populaţia să raporteze astfel de situaţii, însă şi-au manifestat tototdată îngrijorarea că acest lucru va aglomera munca operatorilor de la serviciile de urgenţă.

Forţele de ordine din Wales au înregistrat într-un singur weekend 30 de sesizări legate de apariţia înfricoşătoare a persoanelor costumate în clovni, potrivit Daily Mail.

În Australia, mai multe astfel de apariţii au fost semnalate la sfârşitul săptămânii trecute, în statul Western Australia, informează Xinhua News.

Un bărbat costumat în clovn a pus pe fugă, sâmbătă noaptea, un grup de adolescente până ce a fost dus la un post de poliţie din West Australia. Bărbatul în vârstă de 19 ani se pare că ar fi speriat fetele în apropierea unui centru comercial din Northam, nord-estul Perth, şi le-a fugărit circa 700 de metri înainte de a fi prins. Acesta a fost acuzat de comportament nepotrivit şi de posesiune de costum în scopul deghizării, lucru considerat ilegal dacă acesta este utilizat pentru a ascunde identitatea în scopul comiterii unui delict.

Într-un alt incident petrecut în Perth, o femeie a raportat o altercaţie, duminică noaptea, cu un bărbat costumat în clovn, în zona Tonkin Highway din Champion Lakes. Atacatorul a fugit şi nu a putut fi prins în ciuda faptului că a fost căutat atât pe calea aerului cât şi cu câini poliţişti.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Western Australia a declarat că duminică au fost raportate şi alte incidente în care ar fi fost implicaţi clovni, însă poliţiştii nu au putut verifica informaţiile odată ajunşi la faţa locului. ''Nu este ilegală costumarea în clovn, însă dacă o persoană care face acest lucru este implicată într-o activitate criminală, antisocială sau ameninţătoare faţă de alţi oameni, poliţia va investiga cazul'', a ţinut să precizeze acesta.

Pe fondul răspândirii acestui fenomen în Australia, poliţia a emis avertismente în statele Victoria şi South Australia. Există şi pagini de Facebook dedicate acestui fenomen din Western Australia, pe care se menţionează că au fost observaţi clovni cu drujbe, ciocane, macete şi alte arme, însă poliţia nu a confirmat astfel de incidente, mai arată sursa citată.

Reprezentanţii poliţiei din Victoria au declarat pentru CNN că ''nici un comportament intimidant şi ameninţător, dar şi anti-social nu va fi tolerat''.

''Isteria clovnilor'' a condus la apariţia unui alt fenomen: vânătorii de clovni. Sute de studenţi din Pennsylvania au mărşăluit, la începutul acestei luni, pe străzile din campusul Universităţii Pennsylvania pentru o ''vânătoare în masă'' de clovni.

Haosul provocat de aceste tendinţe îşi pune amprenta asupra comunităţii clovnilor profesionişti, iar comunitatea clovnilor din Tucson, Arizona, a anunţat că va organiza, la 15 octombrie, un protest intitulat 'Clown Lives Matter', ca reacţie la fenomenul care terorizează comunităţile, potrivit Fox News.

''Mă tem pentru viaţa mea'', a declarat Jordan Jones, care lucrează în acest domeniu, potrivit Time.com. ''Oamenii se uită la mine ca şi cum aş fi un clovn care încearcă să le facă rău'', a mai spus acesta adăugând că se simte ameninţat de ''vânătoarea de clovni''.

Unul dintre cei consideraţi de unele voci responsabil de fenomenul clovnilor înfricoşători, scriitorul bestseller de romane de groază Stephen King, a declarat că această isterie este bine să înceteze. Autorul ''Oraşului bântuit'' (''It''), publicat în 1986, nu se simte deloc amuzat de paranoia iscată de personajele costumate şi a sărit în apărarea clovnilor adevăraţi scriind pe Twitter că ''majoritatea sunt buni, îi înveselesc pe copii, îi fac pe oameni să râdă''. AGERPRES

Subiecte în articol: clovni infricosatori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri