Jurnalul.ro Cultură Teatru Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, pe scena Teatrului Nottara, regia: Andrei și Andreea Grosu – premieră oficială

Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, pe scena Teatrului Nottara, regia: Andrei și Andreea Grosu – premieră oficială

de Magdalena Popa Buluc    |   

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

Un vechi proverb spune că frumusețea stă în ochii privitorului. Este aceeași situație și când vorbim despre urâțenie? Oare urâțenia stă în... sufletul privitorului? Ce facem atunci când ni se pune în față o oglindă care reflectă defectele și imperfecțiunile interioare? Ivona, cea care urmează să devină, neverosimil, principesa Burgundiei, aleasă nu pentru trăsăturile ei nobile, ci tocmai pentru stranietatea care scoate la iveală toate tarele celor din jurul ei, este acea oglindă. Andrei și Andreea Grosu readuc în actualitate una dintre poveștile legendare ale teatrului contemporan, scrise de cel mai mare dramaturg polonez, Witold Gombrowicz, a cărui piesă din 1936, Ivona, Principesa Burgundiei, își păstrează actualitatea în orice epocă și în orice context social și interuman. O poveste de o profunzime psihologică impresionantă, cu note din teatrul absurdului, dar cu substrat realist, Ivona, Principesa Burgundiei îl provoacă pe spectator la o autoanaliză sinceră, dureroasă, dar absolut necesară, pentru a reuși să vadă dincolo de suprafață.

            Un principe care își găsește cea mai neverosimilă parteneră, un rege și o regină a căror cruzime ascunde un trecut înfiorător, un șambelan complice la cele mai negre momente din trecut, curteni care ar fi capabili de lucruri de neimaginat pentru a nu fi nevoiți să se confrunte cu adevărul dur – o panoplie uluitoare de personaje care construiesc o lume ce te absoarbe în tenebrele ei și te obligă să te privești cu sinceritate. Această lume este adusă la viață de Șerban Gomoi, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu Culda, Adrian Nicolae, Ion Grosu, Isabela Neamțu, Crenguța Hariton, Mihaela Subțirică, Vlad Bălan și Florina Gleznea. Scenografia este semnată de Vladimir Turturică, iar muzica, de Mihai Dobre.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri