Jurnalul.ro Special Anchete Jandarmeria se pregătește de vremuri triste: și-a cumpărat 3.000 de cartușe lacrimogene

Jandarmeria se pregătește de vremuri triste: și-a cumpărat 3.000 de cartușe lacrimogene

de Ion Alexandru    |   

Un prim lot dintr-o cantitate totală de 20.000 de cartușe calibrul 40 milimetri cu efect iritant-lacrimogen, lot aferent unui acord-cadru parafat de Jandarmeria Română la finalul anului trecut, a fost încheiat în data de 27 august 2024, cu două luni înaintea campaniei electorale aferente alegerilor prezidențiale și parlamentare. Cartușele sunt de tipul celor folosite de armamentul lansator și urmează să fie folosite în timpul „misiunilor specifice”, dar și în cadrul sesiunilor de tragere de pregătire. Pentru această cumpărătură, Jandarmeria va cheltui aproximativ un milion de euro. Numai lotul achiziționat la finalul lunii trecute valorează 244.000 de euro.

Investiția a fost demarată de Jandarmeria Română încă din data de 13 aprilie 2022, când Unitatea Militară 0251 București a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul cărui a făcut cunoscut faptul că intenționa să încheie un acord-cadru având ca obiect achiziția de cartușe de calibrul 40 milimetri cu efect iritant-lacrimogen, care să poată fi utilizate de armele-lansator.

Potrivit Jandarmeriei, în acest acord-cadru urmau să intre minimum 4.000 de cartușe, ceea ce genera acoperirea unui buget de 1.344.720 de lei fără TVA, și un maximum de 20.000 de cartușe, ceea ce presupunea asigurarea unui buget maxim estimat de 6.722.600 de lei fără TVA.

În acest sens, autoritatea contractantă anunța, la acel moment, că trebuiau să fie parafate mai multe contracte subsecvente, în cadrul fiecăruia dintre acestea urmând a fi achiziționate între 2.000 și 5.000 de cartușe de calibrul 40 mm, cu efect iritant-lacrimogen, ceea ce, din punct de vedere bugetar, presupunea un efort financiar cuprins între 527.260 de lei și 1.680.000 de lei fără TVA.

În anunțul de participare citat, Jandarmeria Română explică faptul că frecvența și valoarea contractelor subsecvente urmau să fie atribuite trimestrial sau semestrial, „în funcție de necesitățile Jandarmeriei Române și de fondurile bugetare asigurate pentru această destinație”.

Nevoia de muniție, apărută la finalul lunii trecute

Ei, bine, iată că necesitățile Jandarmeriei pentru dotarea cu cartușe de calibrul 40 mm cu efect iritant-lacrimogen par să fi apărut în vara acestui an, înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare. Astfel, la momentul anunțului citat, instituția preciza că este vorba despre un acord-cadru cu durata de 24 de luni, iar în vederea atribuirii lui a fost organizată o licitație restrânsă. La această procedură de achiziție publică au fost primite patru oferte, dintre care una a fost calificată drept inacceptabilă, una a fost descalificată ca neconformă, iar alte două au fost considerate admisibile.

Drept criteriu de atribuire, Jandarmeria Română a impus varianta celui mai bun raport calitate-preț, din care prețul ofertei a cântărit 60% din punctaj, durata normală de utilizare a fost evaluată la 20 la sută, iar termenul de livrare - la 20 de procente.

Așa stând lucrurile, în data de 15 decembrie 2023, Jandarmeria Română a încheiat cu SC Cess Plus Solutions SRL Ilfov, acordul-cadru nr. 226654/2023, la un preț final negociat de 4.020.000 de lei fără TVA, respectiv de 4.783.800 de lei cu TVA inclusă (976.285,7 euro). Însă, concret, cartușele au fost comandate la sfârșitul verii anului 2024, mai exact în data de 27 august, când cu aceeași firmă a fost încheiat contractul subsecvent nr. 244.565/2024, în valoare de 1.005.000 de lei fără TVA, respectiv de 1.195.950 de lei cu TVA inclusă (244.071,43 de euro).

Înzestrarea, stabilită prin hotărâre CSAT

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, Jandarmeria Română, ca instituție specializată a statului cu statut militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, acționează pe întregul teritoriu național, în special pentru asigurarea ordinii publice, la activitățile care implică aglomerări de persoane (adunări publice organizate sau spontane), având, totodată, activități exprese pentru protejarea vieții, integrității persoanelor, a proprietății publice și private. De asemenea, Jandarmeria Română asigură paza și protecția unor obiective deosebite, precum și a transporturilor speciale de materiale explozive, radiologice sau chimice.

„Având în vedere prevederile Concepției de Înzestrare a structurilor MAI, aprobată prin hotărâre a CSAT, precum și necesitatea completării dotării cu muniție de calibrul 40 mm cu efect iritant-lacrimogen, Jandarmeria Română intenționează să încheie acest acord-cadru”, se arată în acest caiet de sarcini, autoritatea contractantă subliniind că „astfel, structurile Jandarmeriei Române vor beneficia de dotarea necesară atât pentru desfășurarea în condiții optime a misiunilor, cât și pentru executarea tragerilor de pregătire cu muniție calibrul 40 mm cu efect iritant-lacrimogen”.

Din punct de vedere tehnic, cerințele Jandarmeriei Române se referă la cartușe de calibrul 40 milimetri, cu tub cartuș din aliaj metalic, cu lungimea de maximum 140 milimetri. Tipul substanței iritant-lacrimogene este CS (orto- clorobenzalmalanonitril). Cartușele trebuie să acționeze la 20 de secunde, cu o bătaie de 100 de meri și să fie folosite cu armele-lansator de tip Hatsan HTGL.

În ceea ce privește SC Cess Plus Solutions SRL, aceasta a mai derulat cu Jandarmeria Română un contract de 5.559.741 de lei cu TVA, încheiat la data de 20 mai 2020, pentru livrarea de echipamente de scufundare pentru scafandri.

Furnizorul, contracte de 50 de milioane de euro cu statul

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Cess Plus Solutions SRL, care a parafat cu Jandarmeria Română acordul-cadru și contractul subsecvent având ca obiect furnizarea de cartușe cu efect iritant-lacrimogen, este deținută de Gabriel Nicolae Bosînceanu și de Ioana Bosînceanu. În ultimii șase ani, firma în cauză a fost implicată în peste 26 de contracte cu entități ale statului, a căror valoare totală se ridică la 251.302.871,3 lei cu TVA (51.286.300,3 euro).

Pe lângă contractele cu Jandarmeria Română, SC Cess Plus Solutions SRL a parafat contracte cu MApN, mai exact cu Unitățile Militare 02550 București și 02145 Constanța, pentru livrarea de măști de gaze, cartușe de filtrare pentru aceste măști, echipamente de scufundare sau muniție. De asemenea, firma în cauză a fost contractată și de Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă, pentru echipamente de intervenție pentru uz didactic.

Și serviciile secrete au încheiat cu această societate contracte. SPP a contractat firma  pentru livrarea de cartușe și echipamente de pregătire, căutare și salvare în mediul acvatic. SRI, prin Unitățile Militare 0929 București și 0461 București, a cumpărat de la această companie căști de protecție balistică și muniție.

Alte instituții care au derulat contracte cu SC Cess Plus Solutions SRL sunt Academia Națională de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, Camera Deputaților, Consiliul Județean Teleorman, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri