Forțele aeriene americane afirmă că în prezent nu se cunoaște cauza accidentului care a provocat moartea a cel puțin o persoană. Starea celorlalte șapte persoane aflate la bord nu este cunoscută, potrivit sursei citate.
„Apariția unui astfel de accident provoacă o mare neliniște populației din regiune și cerem părții americane să efectueze zboruri ale avioanelor Osprey în Japonia după ce se confirmă că aceste zboruri sunt sigure”, a declarat joi Minoru Kihara în parlamentul de la Tokyo, revenind asupra unei decizii de miercuri de a permite continuarea acestor zboruri.
Forțele japoneze de autoapărare (SDF), care operează de asemenea avioane Osprey, vor suspenda zborurile aeronavelor de transport până când circumstanțele accidentului vor fi clarificate, a arătat în parlament un alt oficial de rang înalt al Ministerului Apărării de la Tokyo.
Martorii au declarat că motorul stâng al aeronavei părea să fie în flăcări în timp ce se apropia de un aeroport pentru o aterizare de urgență pe vreme senină și vânt slab, a relatat presa.
Dezvoltat de Boeing și Bell Helicopter, hibridul V-22 poate ateriza și decola ca un elicopter și zbura ca un avion. Operarea de zboruri cu astfel de aeronave în Japonia a fost controversată, criticii prezenței militare americane în insulele din sud-vestul țării spunând că aceasta este predispusă la accidente.
În luna august, un avion american Osprey s-a prăbușit în largul coastelor din nordul Australiei în timp ce transporta trupe în timpul unui exercițiu militar de rutină, în urma accidentului murind trei pușcași marini. Un altul s-a prăbușit în ocean în largul insulei Okinawa în decembrie 2016.
Ultimul accident al unui avion militar american în Japonia a avut loc în 2018, când au murit șase persoane.
(sursa: Mediafax)