Jurnalul.ro RIO 2016 JO 2016: Decizia CIO privind Rusia "nu va fi pe placul tuturor"

JO 2016: Decizia CIO privind Rusia "nu va fi pe placul tuturor"

Decizia luată duminică de Comitetul Internaţional Olimpic privind participarea Rusiei la Jocurile de la Rio "nu va fi pe placul tuturor", a recunoscut preşedintele CIO, Thomas Bach, citat de AFP.

După decizia Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) de a interzice participarea tuturor sportivilor ruşi, în urma dezvăluirii unui dopaj de stat, CIO a refuzat excluderea globală a delegaţiei ruse pentru JO de la Rio (5-21 august).

CIO a lăsat la responsabilitatea federaţiilor internaţionale ale sporturilor reprezentate la Rio să-i înscrie pe sportivii ruşi "curaţi", adică aceia care au respectat un anumit număr de criterii.

"Aceasta cu siguranţă nu va fi pe placul tuturor", a recunoscut Tomas Bach duminică după-amiază într-o teleconferinţă. El a regretat că o publicaţie ca ziarul britanic The Times a "lansat o campanie" pentru excluderea Rusiei.

"E vorba pur şi simplu să li se facă dreptate sportivilor", a insistat Bach, refuzând să răspundă la întrebarea dacă a dovedit "slăbiciune" în faţa Rusiei.

Instanţa olimpică nu a recurs deci la "opţiunea nucleară", pentru a relua termenii lui Dick Pound, fondatorul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA).

În această săptămână, Pound a presimţit această decizie a CIO. El a avut "impresia (...) că CIO este (....) foarte reticent în a lua în calcul o excludere totală a ruşilor".

CIO nu a luat deci în cazul Rusiei măsura pe care a luat-o în toamna anului trecut, când a suspendat comitetul olimpic kuweitian din cauza amestecului guvernului în activitatea acestuia.

În trecut, CIO a exclus Afganistanul talibanilor de la JO de la Sydney din 2000 şi Africa de Sud din perioada apartheidului de la şapte Jocuri consecutive, între 1964 şi 1988. Nicio sancţiune nu a fost sancţionată până acum pentru dopaj.

După publicarea raportului McLaren, Thomas Bach evocase totuşi "o atingere şocantă şi fără precedent la integritatea sportului şi a JO", iar presiunile pentru excluderea Rusiei au fost numeroase. www.agerpres.ro

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri