Românii sunt tot mai pasionați de jocuri video, 7,9 milioane de persoane preferând mai multe dispozitive, precum smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, arată datele primului mare studiu de piaţă, lansat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).
"Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau şi cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depăşit ca valoare pe cele ale muzicii şi filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare şi în România, dar nu existau cifre concrete despre relaţia românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arată cât de mulţi români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranţă, în anii care vor urma va putea fi îmbunătăţit cu şi mai multe detalii statistice relevante", a declarat Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.
Dintre cei 7,9 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani, 52% sunt bărbaţi şi 48% sunt femei. 39% dintre adulţi au studii superioare, iar 48% sunt căsătoriţi sau într-o relație stabilă.
Un jucător folosește, în medie, 2 - 3 dispozitive. Telefonul mobil este preferat de 64% dintre respondenți, 60% preferă PC/laptop, 20% tabletele şi 15,5% consolele. Jocurile online sunt accesate de 14,3% dintre participanți, iar cele social media, 6,7%.
45% dintre participanții la studiu plătesc pentru acestea, iar 55% le descarcă gratuit de pe internet. Magazinele online, precum Epic Store și Steam, sunt accestate de 63% dintre cei care le cumpără, 53% le achiziționează din magazine și 27% preferă second-hand.
48% dintre jucătorii pe consolă folosesc PlayStation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 şi 9% Nintendo Switch. 68% dintre aceștia plătesc 46 lei/lună.
78% dintre cei care utilizează telefoanele mobile folosesc Android și doar 15% iOS. Suma cheltuită este e 9 lei/lună.
93% preferă laptop sau PC pentru jocuri și achită 24 lei/lună pentru jocuri.
Românii apelează la jocuri video după o zi de muncă, pentru hobby, pentru a scăpa de plictiseală sau pentru a învăța lucruri noi.
Aceștia preferă să se joace acasă, dar 21% merg și la prieteni în acest scop și 15% în transportul în comun.
Jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre participanții la studiu și 47% vor single player.
54% vor jocuri de aventură, 51% le preferă pe cele de strategie, iar 47% pe cele FPS (first person shooter).
Există 6 tipologii de jucători: ambiţios, multitasking, răbdător, raţional, relaxat şi grăbit.
Cercetarea a fost realizată online pe 1.005 participanți.
În perioada 3 - 4 noiembrie are loc, în mediul online, evenimentul Dev.Play,