"Adevărul este că presa independentă e supusă constant presiunilor, fie că acestea sunt fizice sau politice. Este vital ca adevărul să iasă la lumină şi faptele să fie cunoscute, pentru că, altfel, oamenii inventează lucruri şi distribuie propagandă. Uitaţi-vă la ce se întâmplă când cunoştinţele lipsesc şi câtă putere dă această stare de fapt dictatorilor, demagogilor şi tiranilor. Tăcerea permite infracţiunilor şi corupţiei să ruineze ţări întregi. Ignoranţa le permite demagogilor să spună că sus e jos, iar negru e alb'', a spus şeful diplomaţiei americane, John Kerry, într-un discurs rostit joi la inaugurarea noului sediu al ziarului Washington Post, în capitala americană.
În opinia sa, aflarea adevărului se află în centrul disputei arabo-israeliene, în centrul definirii diferenţei dintre suniţi şi şiiţi, dintre extremism şi religie, în centrul crizei ce implică Rusia şi Ucraina, ca şi în centrul conflictului din Marea Chinei de Sud.
Potrivit oficialului american, mobilizarea ţine de noi toţi. ''Şi aceasta începe cu recunoaşterea faptului că niciun guvern, oricare ar fi pretenţiile sale şi indiferent de realizările sale, nu se poate numi în mod corect foarte bun, dacă cetăţenilor săi nu li se permite să spună ceea ce cred sau li se refuză dreptul de a afla despre evenimente şi decizii care le afectează viaţa. Deci, permiteţi-mi să subliniez: o ţară fără o presă liberă şi independentă nu are cu ce să se laude, nu are ce lecţii să dea şi nici o modalitate de a-şi atinge potenţialul'', a spus John Kerry în discursul său postat pe siteul Departamentului de Stat.
Pentru cei care încearcă să intimideze sau să încarcereze ziarişti, trebuie să ne ridicăm şi să spunem cu voce tare şi clar că a face jurnalism, a scrie despre adevăr nu este o crimă. ''Este o insignă de onoare. Acesta este un serviciu public'', a insistat John Kerry.
''Sunt mândru că Departamentul de Stat şi USAID (Programul american de asistenţă pentru dezvoltare) au programe care sprijină mass-media independente în mai mult de 30 de ţări. Sunt, de asemenea, mândru să cred că, de la Thomas Jefferson până la acest moment, ţara noastră a fost asociată mai mult decât orice altă naţiune de pe planetă cu libertatea de exprimare şi de gândire'', a adăugat, în acest context, diplomatul american.
''Nu fac nici o greşeală spunând că un motiv pentru care atât de mulţi oameni din mass-media de astăzi sunt pregătiţi să spună adevărul, să ţină piept unor interese puternice este tocmai pentru că Washington Post a dovedit că nici măcar preşedintele Statelor Unite nu este mai presus de lege'', a spus şeful Departamentului de Stat, John Kerry, amintind de scandalul Watergate din timpul administraţiei Nixon.
Şeful diplomaţiei americane a amintit şi de cei 71 de ziarişti care au murit la datorie în 2015 în lume, în timp ce aproape 200 au fost aruncaţi în închisoare. El a remarcat că, spre deosebire de circumstanţele în care ziariştii erau ucişi în trecut în timpul exercitării meseriei, şi anume accidental în zone de conflict, în epoca actuală, aproximativ două treimi din reporterii care mor violent sunt ucişi tocmai din cauza profesiei lor, sunt atacaţi pentru ceea ce au scris, sunt reduşi la tăcere pentru ceea ce au văzut sau răpiţi pentru avantajul pe care îl poate oferi capturarea lor. Şi în cele mai multe cazuri, autorii nu sunt niciodată prinşi.
La ceremonia de inaugurare a fost prezent şi fostul corespondent al Washington Post la Teheran Jason Rezaian, recent eliberat după ce a fost ţinut 18 luni în închisoare de autorităţile iraniene.
Washington Post este deţinut de Jeff Bezos, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, cu o avere evaluată la peste 50 de miliarde de dolari. Potrivit AFP, el şi-a propus să facă din această publicaţie - pe care a cumpărat-o în 2013 cu 250 de milioane de dolari din fonduri proprii - un ziar de referinţă, în concurenţă directă cu New York Times.