Jurnalul.ro Ştiri Justitie Judecătoarea Gîrbovan: Secția Specială este singura structură de parchet în afara politicului. De aceea se dorește desființarea ei

Judecătoarea Gîrbovan: Secția Specială este singura structură de parchet în afara politicului. De aceea se dorește desființarea ei

Judecătoarea Dana Gîrbovan afirmă că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) este singura structură de parchet complet în afara controlului politic, iar acesta e motivul pentru care "politicul doreşte cu ardoare desfiinţarea sa".

"Şefii PÎCCJ, ai DNA şi ai DIICOT, precum şi şefii de secţie ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistraţi dacă SIIJ va fi desfiinţată, sunt numiţi politic, de către Preşedintele României la propunerea Ministrului Justiţiei. Este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistraţi erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor. Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluţiile pronunţate, că au încălcat secretul deliberării judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor şi le-au ţinut deschise cu anii. În fostul CSM, de exemplu, aproape toţi membrii aveau dosare la DNA", afirmă pe pagina sa de Facebook, Dana Gîrbovan.

Ea a fost propusă în august 2019 pentru funcția de ministru al Justiţiei de către fostul premier Viorica Dăncilă, însă nominalizarea sa a fost respinsă de către preşedintele Klaus Iohannis.

Gîrbovan consideră că Memorandumul elaborat de Ministerul Justiţiei "nu doar că ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie, ai Curţii de Apel Bucureşti - judecătorii care simt cel mai puternic presiunile, având competenţa în dosare ce vizează politicienii de la vârful puterii - sau ai altor curţi de apel din ţară, dar prezintă trunchiat şi, punctual, chiar eronat poziţia Comisiei de la Veneţia cu privire la SIIJ".

Judecătoarea Dana Gîrbovan a adăugat că din partea Comisiei de la Veneţia a fost apreciată modalitatea de numire a procurorilor în SIIJ, cu implicarea plenului CSM, dar a fost făcută şi o recomandare către Guvern să regândească înfiinţarea unei structuri de parchet separate pentru investigarea infracţiunilor comise de judecători şi procurori, prin recurgerea la procurori specializaţi, combinată cu mecanisme procedurale de protectie efective.

"Or, Guvernul nu îşi propune să 'regândească' nimic, cu atât mai mult să vină în contrapondere cu mecanisme procedurale de protecţie efectivă, ci pur şi simplu doreşte desfiinţarea SIIJ şi revenirea la status quo-ul iniţial, adică la presiunile asupra judecătorilor", mai afirmă judecătoarea Dana Gîrbovan.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

AGERPRES 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri