Jurnalul.ro Ştiri Externe Judith Sargentini: Preşedinţia Consiliului UE delegitimează candidatul PE pentru funcţia de procuror-şef european

Judith Sargentini: Preşedinţia Consiliului UE delegitimează candidatul PE pentru funcţia de procuror-şef european

Preşedinţia Consiliului UE este cea care delegitimează candidatul Parlamentului European pentru postul de şef al Parchetului European, de fapt delegitimează întregul proces, a declarat luni eurodeputata Judith Sargentini, membră a grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, în dezbaterea privind statul de drept în România din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

''Statul de drept nu este de dreapta sau de stânga şi este dureros să vedem aici că guvernul român susţine guvernul ungar prin faptul că nu pune pe ordinea de zi raportul privind Ungaria. Toată lumea a spus acest lucru, dar este dezamăgitor: preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene nu este aici. Acest lucru este incredibil. Preşedinţia (Consiliului UE) este cea care delegitimează candidatul Parlamentului European pentru postul de şef al Parchetului European, de fapt delegitimează întregul proces. Lupta contra corupţiei este crucială în statul de drept şi avem o ţară care dă înapoi şi care se află la preşedinţia Consiliului UE acum. Mai daţi-mi un alt exemplu. Ştiu, ianuarie 2011, când guvernul ungar era preşedinte al Consiliului UE. Şi atunci a fost jumătate de an în care nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să ne ruşinăm. Cu şase săptămâni înaintea alegerilor europene dăm un astfel de exemplu?'', a spus Sargentini în intervenţia sa.

Judith Sargentini este vicepreşedinte al Comisiei de libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne a PE (LIBE) şi a făcut parte din echipa de negociere a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi românca Laura Codruţa Kovesi, candidatul Parlamentului European pentru acest post. Candidatul preferat de Consiliul UE este procurorul francez Jean-Francois Bohnert.

Procurorul-şef european trebuie să fie desemnat, în comun, de Parlamentul European şi Consiliu.

Negocierile între PE şi Consiliul UE s-au încheiat fără un acord, iar dosarul va rămâne pe agenda viitorului Parlament European, care va fi format după alegerile europene din 23-26 mai.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri