Jurnalul.ro Ştiri Externe Junta militară din Mali a anunțat când va preda puterea civililor

Junta militară din Mali a anunțat când va preda puterea civililor

Junta militară din Mali a stabilit o perioadă de tranziție de doi ani pentru a preda puterea civililor. Termenul fixat este anunțat martie 2024, transmite AFP.

Decretul a fost semnat de colonelul Assimi Goita, liderul de la Bamako, care a citit textul documentului la televiziunea de stat. Potrivit acestuia, "durata tranziţiei a fost fixată la 24 de luni, începând din 26 martie 2022".

Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (CEDEAO) a impus statului Mali, pe 9 ianuarie 2022, sancțiuni financiare și comerciale severe dacă junta militară nu stabilește un program de revenire la putere a civililor. În weekendul trecut a avut loc summitul CEDEAO unde s-a stabilit menținerea măsurilor până la întrunirea din 3 iulie. Însă efectul decretului asupra ridicării acestora de către CEDEAO nu este sigur. 

Mai multe state au impus sancțiuni acestei țări după instalarea la putere a juntei militare, mai ales că aceasta nu a organizat alegeri. Militarii au preluat puterea prin două lovituri de stat, în august 2020 și în iunie 2021.


 

Subiecte în articol: junta militara mali
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri