România a cerut să devină parte a spațiului Schengen încă de acum aproape 12 ani și a îndeplinit condițiile „foarte repede”, a amintit, luni, Klaus Iohannis, după întâlnirea cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.
„Acest lucru nu a fost posibil timp de mulți ani fiindcă au existat rețineri în unele state membre, rețineri legate în principal de statul de drept, acel mecanism de cooperare și verificare a dat de gândit și am fost în situația bună de a putea încheia acest mecanism de cooperare și verificare în toamna anului trecut, fiindcă România a îndeplinit între timp absolut toate condițiile pentru a fi considerat un stat de drept. Acest lucru a redat românilor speranța că va exista un vot pozitiv, afirmativ pentru acceptarea în spațiul Schengen. Din păcate nu s-a întâmplat așa în decembrie, când Austria nu a fost de acord cu intrarea României. Nu a fost un vot împotriva României, ci a fost un vot care trebuia să tragă atenția asupra pericolului migrației ilegale”, a mai spus președintele.
Acesta a repetat că migrație ilegală din și prin România nu există, dar „am înțeles că există o problemă și am început să ne implicăm masiv pentru a veni în ajutorul tuturor celor care au un impact din cauza acestei migrații”.
Au avut loc mai multe discuții prin care s-au clarificat multe teme, „s-au rezolvat unele” și România a propus unele proiecte pilot „pentru a ne mișca mai rapid în această zonă. Un proiect pilot care a fost agreat cu Comisia Eopeană se va desfășura la granița României cu Serbia și va dovedi cum se poate manageria mai eficient procesul de identificare /returnare a migranților ilegale. Toate aceste lucruri ne fac să rămânem optimiști și credem că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în cursul acestui an”.
Problema trebuie rezolvată, spune Iohannis, pentru că „suntem pregătiți și dovedim acest lucru” și pentru că anul viitor vor avea loc multiple alegeri, printre care și cele europene, și „nu considerăm că în 2024 această chestiune poate fi rezolvată în condiții bune. Rămânem foarte conectați la problemă, continuăm discuțiile. (...) România are un sprijin masiv din partea statelor membre ale Uniunii și credem că până la finalul acestui an chestionate fi rezolvate pozitiv”
Olaf Scholz, despre aderarea la Schengen: L-am asigurat pe președinte de susținerea mea
Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a spus luni, în cadrul conferinței de presă organizate cu președintele Klaus Iohannis, că l-a asigurat pe șeful statului român de sprijinul său pentru aderarea la Schengen.
„Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă, și o spun astăzi aici, înseamnă și obiectivul ca România să obțină în acest an statutul de membru deplin în Spațiul Schengen. Țara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe președintele Iohannis încă o dată de susținerea mea în acest sens”, a declarat cancelarul.
Olaf Scholz și-a exprimat aprecierea pentru România pentru rolul important avut în preluarea refugiaților din Ucraina.
Cancelarul susține că România și Germania au multe în comun în ceea ce privește politica externă.
„Avem multe în comun în ceea ce privește temele cheie de politică europeană externă și de securitate. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește atitudinea noastră față de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a mai spus cancelarul, care a adăugat că sprijinul militar pentru Ucraina va continua atât cât va fi necesar.