Jurnalul.ro Ştiri Observator Klemm: Singurele două steaguri importante pentru mine, ca ambasador, sunt cel al SUA şi cel al României

Klemm: Singurele două steaguri importante pentru mine, ca ambasador, sunt cel al SUA şi cel al României

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, miercuri, la Craiova că singurele două steaguri importante pentru el, ca diplomat, sunt cel al SUA şi cel al României, şi că a acceptat să se fotografieze cu steagul secuiesc "din politeţe".

Hans Klemm a declarat presei, la Craiova, unde a participat la o întâlnire cu elevi şi studenţi de la Universitatea din Craiova care au beneficiat de burse Ford, că este mândru să fie ambasadorul SUA în România în acest moment.

"(...) Aşadar sunt mândru să fiu ambasador în acest moment. Misiunea mea este să consolidez şi mai mult acest parteneriat strategic şi relaţiile dintre cele două ţări. Ca parte a acestor eforturi călătoresc prin întreaga ţară. Aşa cum astăzi mă aflu la Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în judeţul Harghita. Iar unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit ieri, în judeţul Covasna, mi-au cerut să fac fotografie împreună cu ei. Vă asigur că, în calitate de ambasador al Statelor Unite în România, singurele două steaguri importante pentru mine sunt cele două pe care le vedeţi în spate (.n.red.: steagul României şi cel al SUA)", a afirmat ambasadorul SUA.

Întrebat dacă a discutat cu premierul României pe acest subiect, ambasadorul american a confirmat şi spus că "el m-a încurajat să mă întâlnesc cu voi, astăzi, şi să vă spun direct opinia mea referitor la poza de ieri".

Întrebat de ce a acceptat să facă respectiva poza, Hans Klemm a răspuns: "A fost din politeţe". Î

Întrebat dacă acea fotografie poate să încurajeze mişcările separatiste care au apărut în cea zonă, ambasadorul american nu a dorit să comenteze.

"Nu comentez acest lucru. Din nou, aşa cum am spus, singurele două steaguri importante pentru mine sunt steagul SUA şi cel al României", a spus Klemm care a subliniat că cele două ţări sărbătoresc cinci ani de la semnarea unui document menit să consolideze parteneriatul România-SUA, care "se datorează în mare parte contribuţiei României".

"Eu cred că, în acest moment, parteneriatul nostru strategic este mai puternic decât oricând. Trăinicia acestui parteneriat se datorează în mare parte contribuţiei României: contribuţia României se observă la amplasarea sistemului antirachetă de la Deveselu, dar şi în asigurarea securităţii internaţionale în regiune. Avem o colaborare foarte bună între instituţiile de aplicare a legii şi instituţiile militare nu doar în România, ci în întreaga lume. Şi, în ce priveşte componenta economică a parteneriatului, înregistrăm cel mai bun moment din istoria relaţiilor tot datorită contribuţiei României. Economia României este probabil economia cu cea mai rapidă rată de creştere din Uniunea Europeană şi Guvernul României a a adus îmbunătăţiri importante în industrie astfel încât companii precum Ford să fie atrase să vină în România. În ce priveşte domeniul politic, angajamentul României faţă de viitorul său democratic, angajamentul faţă de respectarea valorilor democratice este exemplar în această regiune. Şi mă refer aici la respectarea drepturilor minorităţilor, dreptul de adunare, dreptul la o presă, dreptul la o liberă exprimare, toate acestea sunt valori pe care SUA le împărtăşesc cu România", a mai spus ambasadorul american.

Ambasadorul american a mai precizat că unul dintre scopurile sale este creşterea schimburilor de experienţă între studenţii şi elevii români şi americani în domenii precum ştiinţă, tehnologie, cultură, agricultură, sănătate.

"Lucrurile stau bine în această privinţă, dar cred că putem face mult mai mult. (...) Nu trebuie să fie nicio îndoială referitor la angajamentul SUA în cadrul Parteneriatului strategic cu România", a mai spus ambasadorul SUA.

Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe pagina sa de socializare o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA în România, şi de alţi reprezentanţi locali, ţinând în mână steagul ţinutului secuiesc.

Sursa: AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri