Duminică, alegătorii greci au oferit o victorie zdrobitoare conservatorilor conduși de premierul Kyriakos Mitsotakis și partidul său Noua Democrație. Victoria marchează cea mai mare marjă de succes a conservatorilor din ultimii aproape 50 de ani.
Salutând "mandatul puternic", Mitsotakis a declarat că "reformele majore vor avansa rapid", adăugând că are obiective "ambițioase" pentru următorii patru ani la putere, care ar putea "transforma" Grecia.
Printre promisiunile sale se numără alocarea de bani în sistemul public de sănătate al Greciei - care a fost dus la limită de pandemia Covid-19 - și îmbunătățirea siguranței feroviare după moartea a 57 de persoane într-o coliziune feroviară în februarie, care a fost cel mai grav dezastru feroviar din Grecia.
Mitsotakis, în vârstă de 55 de ani, fost consultant la McKinsey și absolvent al Universității Harvard, a declarat că s-a străduit întotdeauna să se perfecționeze și să învețe din greșelile sale.
El a condus națiunea europeană prin pandemie și a obținut doi ani consecutivi de creștere economică puternică. În alegerile din luna mai, Mitsotakis a obținut deja o victorie răsunătoare, dar nu a reușit să formeze un guvern monopartid și a decis să forțeze 9,8 milioane de alegători greci să se întoarcă la urne.
Provocarea a dat roade, partidul său Noua Democrație consolidându-și victoria de la scrutinul din 21 mai, în timp ce rivalul său cel mai apropiat, partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras, a înregistrat o pierdere de zeci de mii de alegători față de acum o lună.
Tsipras, recunoscând o "înfrângere politică serioasă", a declarat că își lasă soarta politică la "judecata" membrilor Syriza.
Pentru mulți greci, Tsipras este prim-ministrul care aproape a dus la prăbușirea Greciei în afara zonei euro și care a renunțat la promisiunea de a aboli austeritatea pentru a semna cu țara termenii mai dureroși ai planului de salvare.
Deținând 158 de locuri în parlamentul cu 300 de locuri, Mitsotakis va primi luni, în mod oficial, mandatul de a forma un guvern de la șeful statului elen, președintele Katerina Sakellaropoulou, relatează AFP.
Se așteaptă ca premierul ales să își prezinte cabinetul în zilele următoare, deși nume circulau deja înainte de numărarea ultimelor voturi, duminică.
George Gerapetritis, omul de încredere al lui Mitsotakis, care i-a rezolvat problemele, este nominalizat ca ministru de externe în noul guvern. Profesor de drept constituțional, Gerapetritis a fost înrolat în martie pentru a se ocupa de tragedia feroviară, precum și de scandalul interceptărilor telefonice care a implicat biroul premierului anul trecut.
Fostul ministru de externe, Nikos Dendias, un moderat politic, este așteptat să se mute la ministerul apărării.
Noul ministru de finanțe ar urma să fie Kostis Hatzidakis, un politician veteran discret, care a lucrat în trecut la ministerele dezvoltării, muncii și transporturilor.
Mitsotakis, care a devenit prim-ministru pentru prima dată în 2019, a promis că va face din stabilitatea economică o caracteristică a noului său mandat.
El a promis că nu va crește impozitele, creând în același timp mai multe locuri de muncă în sistemul public de sănătate, după ce deficitul de asistente și medici a fost expus dureros în timpul pandemiei.
În schimb, trei mici partide naționaliste cu politici anti-migrație au intrat în parlament, obținând împreună aproape 13% din voturi. Unul dintre ele, Spartiates (Spartanii), este susținut de fostul purtător de cuvânt al partidului neonazist Zorii Aurii încarcerat.
Tsipras a declarat că cea mai puternică prezență a partidelor grecești de dreapta dură din ultimele decenii reprezintă o amenințare "vizibilă" la adresa democrației.
Oboseala alegătorilor a fost, de asemenea, evidentă la al doilea scrutin într-o lună, cu o prezență la vot de sub 53%, față de peste 61% în luna mai.
(sursa: Mediafax)