O întindere albastră, acoperită de un strat gros de sticle şi pungi de plastic - asta înfăţişează fotografiile luate de vizitatorii Lacului Bicaz. N-ai zice că anul trecut s-au strâns 100 de tone de deşeuri de pe luciul apei, fiindcă lacul e din nou plin de gunoaie. Zilele astea, două asociaţii mobilizează voluntarii la curăţenie.
Lacul de acumulare Bicaz (sau Izvorul Muntelui), de pe cursul râului Bistriţa, e o destinaţie obligatorie pentru cei care trec prin judeţul Neamţ. Pe malurile apei, oamenii vin să se relaxeze, să dea la peşte, să-şi clătească ochii cu un peisaj care ar putea fi special. Dacă n-ar exista gunoaie. Râurile care se varsă în lac aduc tot ceea ce omul aruncă, cu nepăsare. Sticlele de plastic, pungile, resturile menajere formează insule întinse pe luciul apei - insule de mizerie, care ameninţă atât sănătatea vilegiaturiştilor, cât şi pe cea a faunei acvatice. Și asta în condițiile în care în zonă există un areal protejat, cu statut de rezervaţie acvatică. În ultimii ani, s-au înmulţit acţiunile de ecologizare, care nu reuşesc totuşi să ţină pasul cu ritmul în care gunoaiele se adună la loc.
Apel la voluntari
Dacă anul trecut igienizarea a fost făcută în regim de urgenţă, de cei de la Hidroelectrica şi Apele Române, împreună cu jandarmi, pompieri şi angajaţi Romsilva, de acţiunea de anul ăsta, care va avea loc pe maluri, se ocupă voluntarii. Asociaţia Act for Tomorrow şi surata nemţeană, Asociaţia Sens Civic, au lansat un apel către cei care vor să cureţe lacul, în oricare zi din intervalul 13-15 septembrie. Organizatorii le asigură voluntarilor cazarea la cort, mâncarea la ceaun, tot echipamentul tehnic şi costurile necesare deplasării. Ultima acţiune cu voluntari a Asociaţiei Sens Civic, la care au participat 550 de persoane, a avut loc acum 3 ani. Bilanţ: 11 tone de deşeuri, din care 9 tone de PET-uri.
Infrastructură nu, civilizaţie nu
De unde atâta mizerie? „Deşeurile din localităţile riverane sunt aduse de curenţi în zona barajului”, explică Andreea Petruţ, de la Asociaţia Act for Tomorrow. „Principala cauză e lipsa infrastructurii de colectare, care ar trebui să fie pusă la dispoziţie de autorităţile locale, dar mai e şi lipsa dotărilor cu infrastructură a zonelor de agrement”. Pentru prevenţie, ar mai fi nevoie de acţiuni periodice de ecologizare a râului Bistriţa, instrumente de monitorizare şi sancţiuni pentru cei care aruncă gunoaie. Şi campanii de conştientizare - în genul celor pe care asociaţia mai sus-pomenită le desfăşoară în şcolile din ţară. Altfel, gunoaiele revin. La fel ca declaraţiile indignate ale mai-marilor de la Mediu.
Hidroelectrica este administratorul lacului și desfășoară anual câte o acțiune de igienizare, însă aceasta nu este suficientă, spun cei de la Asociaţia Act for Tomorrow. Când există acumulări mari de deșeuri, cum a fost situația din vara trecută, instituțiile statului se mobilizează sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamţ.
În ultimul an, asociaţia Act for Tomorrow a avut 3 campanii de educație ecologică în 30 de școli din țară, la care au participat circa 3500 de elevi, şi a desfăşurat şi acţiuni de împădurire. Recent, la iniţiativa asociaţiei, Ministerul Mediului a adoptat un nou proiect de lege care obligă organizatorii festivalurilor și evenimentelor să ia măsuri pentru a preveni producerea de deșeuri și a încuraja colectarea separată a a acestora.