Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Canadienii încep încă o aventură minieră în România. Compania Leading Edge Materials vrea să exploateze materii prime critice în țară

Canadienii încep încă o aventură minieră în România. Compania Leading Edge Materials vrea să exploateze materii prime critice în țară

de Adrian Stoica    |   

Compania LEM RESOURCES SRL, controlată de canadienii de la Leading Edge Materials, vrea să exploateze minereuri de metale rare și și polimetalice. Zona vizată este Valea Leucii, care se întinde în județele Alba, Arad și Bihor. Compania așteaptă acum emiterea acordului de mediu din parte Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), după care va trece la execuția a 52 de foraje de cercetare și explorare geologică. Lucrările vor avea obiectiv reevaluarea potențialului geologic și evaluarea din punct de vedere calitativ și cantitativ a unor tipuri de minereuri care conțin elemente rare și a minereurilor de sulfuri polimetalice, cunoscute în zonă în urma lucrărilor de prospecțiuni, explorare și mai ales de exploatare executate de-a lungul anilor.

Categoriile de substanţe minerale care vor face obiectul lucrărilor de explorare geologică complexă sunt minereuri pentametalice (care conțin uraniu, cobalt, nichel, bismut, arsen și aur) și minereuri polimetalice (care conțin cupru, plumb și zinc). Pe lângă lucrările de forare, proiectul mai prevede și redeschiderea unor galerii miniere exploatate în trecut.

Lucrările de cercetare și explorare geologică se vor executa în condiții de relief foarte accidentat, într-o zonă foarte izolată, fără o rețea de drumuri de acces dezvoltată și ușor accesibilă. Cea existentă este într-o stare avansată de degradare, galeriile de exploatare și explorare sunt închise și aflate în stadii diferite de degradare, se arată în proiectul depus la ANPM pentru obținerea acordului de mediu.

Valoarea lucrărilor geologice este de aproape 6,5 milioane de euro și ele vor fi finanțate integral de LEM RESOURCES SRL. Perioada de realizare a lucrărilor este de 3 ani.

Ecologizarea zonei nu este finalizată nici astăzi

În Valea Leucii au fost în trecut mai multe exploatații miniere (minele Valea Vacii și Groapa Matildei, care aveau mai multe galerii), dar ele au fost închise la începutul anilor 2000, iar ulterior au intrat în procesul de ecologizare. De asemenea, în cadrul lucrărilor, după anul 2017 a fost relocat în subteran materialul contaminat radioactiv de pe haldele rămase în urma activității de minerit din galeriile de unde s-au extras minereuri cu conținut de uraniu.

Perimetrul, inclus într-un sit natural

Suprafaţa pe care urmeazǎ să se executa lucrǎrile de explorare aparţine parţial Regiei Naționale a Pădurilor (ROMSILVA), restul fiind pǎşuni și păduri comunale sau proprietǎţi private. Terenurile din cadrul perimetrului sunt împădurite în proporţie de 90%. Perimetrul de prospecțiune se suprapune integral cu situl natural ROSCI0324 - Munții Bihor. Situl are o suprafață de 21.100 de hectare și este situat în raza administrativă a județelor Arad, Alba, Bihor și Hunedoara.

Cine este LEM

Compania canadiană Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor şi metalelor rare, deţine în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume. Ea a intrat pe piaţa românească pentru preluarea a 51% din capitalul firmei locale LEM Resources SRL. Aceasta din urmă a fost înfiinţată în anul 2017 şi a fost controlată în proporţie de 100% de altă firmă românească, REMAT Group Management SRL, ce are ca obiect de activitate intermedierile în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie.

Acorduri simplificate pentru exploatare

Luna trecută, Consiliul Europei a adoptat Legea materiilor prime critice (CRMA), preconizându-se că cererea de pământuri rare va crește exponențial în următorii ani. Materiile prime critice sunt materii prime de mare importanță economică pentru UE, cu un risc ridicat de întrerupere a aprovizionării din cauza concentrării surselor lor și a lipsei unor produse de substituție bune și accesibile ca preț. Printre măsurile adoptate se numără și simplificarea emiterii acordurilor pentru exploatarea lor. Astfel, principalele prevederi ale CRMA sunt:

  • introduce termene-limită clare pentru procedurile de autorizare pentru proiectele de extracție;
  • permite Comisiei și statelor membre să recunoască statutul strategic al unui proiect;
  • impune evaluări ale riscurilor legate de lanțul de aprovizionare;
  • impune statelor membre să dispună de planuri naționale de explorare și asigură accesul UE la materii prime critice și strategice prin intermediul unor obiective ambițioase privind extracția, prelucrarea, reciclarea și diversificarea surselor de import.

CRMA stabilește trei repere pentru consumul UE: 10% din consum să provină din extracția locală; 40% din minereurile extrase să fie procesate în UE și 25% din  materiale să provină din reciclare.

34 de materii prime critice, dintre care 17 sunt strategice

Textul final al CRMA adoptat luna trecută identifică două liste de materii (34 de materii critice și 17 materii strategice) care sunt esențiale pentru tranziția ecologică și digitală, precum și pentru industria de apărare și cea spațială. În comparație cu cele 30 de CRM-uri din 2020, există șase noi - (Arsenic, Feldspat, Heliu și Mangan, plus Cupru și Nichel - și două au ieșit (Indiu și cauciucul natural). Niciunul dintre materialele nou depistate (neon, kripton, xenon și lemn rotund) nu a fost considerat critic.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri