Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea demnităţii a lui Dragnea a stârnit discuţii aprinse despre sistemul electronic de vot de la Cameră

Legea demnităţii a lui Dragnea a stârnit discuţii aprinse despre sistemul electronic de vot de la Cameră

Votul la proiectul legii privind promovarea demnităţii umane a stârnit, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o lungă dispută între deputaţi, unii dintre ei afirmând că noul sistem electronic de vot creează incertitudini.

După ce preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a anunţat iniţial că proiectul de lege a fost adoptat de plen, iar ulterior că proiectul a fost respins, liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a cerut reluarea votului prin apel nominal pentru a fi eliminate suspiciunile cu privire la felul în care a funcţionat sistemul electronic de vot.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a cerut iniţiatorului proiectului de lege, Liviu Dragnea, "să nu încurajeze" colegii din PSD să încalce Regulamentul votând din nou, pentru că altfel va rămâne în istorie "ca acel preşedinte care a repetat votul de 1.000 de ori ca să îi treacă o lege". Gorghiu l-a îndemnat pe Dragnea să "fie înţelept" şi să redepună proiectul de lege în Parlament.

Deputatul UDMR Marton Arpad a atras atenţia că "este o problemă cu sistemul de vot nou introdus", explicând că vechiul sistem avea mai multe butoane şi permitea deputaţilor să apese un buton pentru prezenţă şi un alt buton pentru a vota.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a arătat că "în sală sunt prezente un număr de cartele, nu un număr de parlamentari".

"Singura motivaţie care ne-a îndemnat să vă propunem ca votul să se facă prin apel nominal este de a demonstra câţi parlamentari sunt în sală, pentru că există această modalitate pe care acest sistem nefericit, aş spune, cel de dinainte era mai corect, o dă ca unii colegi să fie prezenţi la lucrările Parlamentului numai prin intermediul cartelei lor. Rog aparatul tehnic să gândească soluţii pentru că ne-am confruntat cu această problemă de când am introdus acest sistem de vot", a spus Neacşu.

La rândul său, Liviu Dragnea i-a cerut preşedintelui de şedinţă că constate că proiectul a fost respins.

"Am constatat astăzi, cu mare regret, că, din păcate, conducerea Camerei Deputaţilor a achiziţionat un sistem electronic care pune sub semnul întrebării, în mod real, votul la toate legile care au fost votate până acum. Cred că totuşi cineva ar trebui să verifice cu mare atenţie cum s-a achiziţionat acest sistem, cineva care se pricepe, nu ştiu cine şi nici măcar nu are importanţă. Am mai constatat că din cauza acestui sistem electronic nu mai contează ce votează aleşii poporului şi o lege trece sau pică datorită sau din cauza unor cartele, adică nu din cauza sau datorită deputaţilor. Am mai constatat că preşedintele de şedinţă, la diferenţă de cinci sau şapte minute, a spus ba că a trecut legea, ba că nu a trecut legea. Eu nu vreau ca această lege fundamentală pentru societatea românească să fie votată prin aşa-zise încălcări ale Regulamentului sau cu mare semn de întrebare. În aceste condiţii, vă rog să constataţi că legea a picat măcar şi pot să reiau procedura, să vin cu ea în Parlament din nou", a afirmat Dragnea. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri