Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Leguma periculoasă pentru sănătate. Cum să o consumi în siguranță

Leguma periculoasă pentru sănătate. Cum să o consumi în siguranță

de Redacția Jurnalul    |   

O legumă preferată de români și apreciată pentru calitățle sale nutritive, poate rerprezenta însă riscuri semnificative pentru sănătate.

Bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, țelina ajută la digestie, reglarea tensiunii arteriale și este inclusă în dietele de detoxifcare. Însă are și efecte nocive asupra organismului. 

Țelina poate fi toxică pentru organism

Țelina conține o cantitate semnificativă de nitrați, compuși naturali care, în anumite condiții, se pot transforma în substanțe dăunătoare. Atunci când țelina este reîncălzită, nitrații pot fi convertiți în nitriți, iar aceștia pot forma nitrozamine, compuși potențial cancerigeni.

De asemenea, țelina este una dintre cele mai puternice legume alergenice și poate provoca reacții periculoase, inclusiv șoc anafilactic.

Substanțele din țelină pot face pielea mai sensibilă la razele UV, crescând riscul de arsuri solare.

Consumul excesiv poate influența efectul medicamentelor pentru tensiune arterială sau anticoagulante.

Cum să consumi țelina în siguranță

Evită să reîncălzești supele și mâncărurile care conțin țelină; este mai bine scă scoți leguma înainte de a încălzi preparatul.

Consumă țelină crudă sau adăugată la finalul gătitului pentru a evita formarea de nitriți.

Alege țelină organică pentru a limita expunerea la pesticide.

Dacă ai alergii sau sensibilități digestive, consumă țelină cu precauție, potrivit spynews.ro.

Subiecte în articol: sanatate legume telina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri