Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Leziunea de menisc – cum o tratăm (VIDEO)

Leziunea de menisc – cum o tratăm (VIDEO)

Printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la tinerii care practică sportul de performanță se numără și leziunea de menisc.

Despre acest tip de leziuni și despre tehnicile medicale folosite pentru a le trata vorbim astăzi cu dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă.

„Riscul de accidentare la sportivi este mult mai mare și riscul de a avea o leziune de menisc sau o leziune de ligament încrucișat anterior este destul de mare”, spune medicul Tarek Nazer.

Ce înseamnă aceste leziunea de menisc, când apare și cum se tratează?

„În primul rând, să va descriu puțin anatomia genunchiului. Avem osul femurului, tibia, fibula, meniscul extern, meniscul intern, ligamentul încrucișat anterior și cel posterior și ligamente colaterale externe și interne. Avem, de asemenea, rotula cu tendonul patelar și mușchiul cvadriceps. Vom vorbi, astăzi, despre leziunea de menisc. Meniscul intern este în formă de ”C” iar meniscul extern este în formă de ”ou”. Cel mai frecvent afectat este meniscul intern. Există mai multe tipuri de afecțiuni sau leziuni care pot apărea la nivelul meniscului, iar acestea sunt:

  • ruptură completă,
  • ruptură incompletă,
  • ruptură radială
  • luxația meniscului.

Sunt tot felul de leziuni care pot apărea la nivelul meniscului și fiecare dintre acestea poate fi tratată diferit – chirurgical sau nechirurgical”, spune medicul Tarek Nazer.

„Leziunile ușoare de gradul I, maxim II pot fi tratate și nechirurgical. Din păcate, orice leziune care este dureroasă și dacă este de gradul II (un grad intermediar) pune întrebarea: îl operez sau nu? Doar în cazul în care leziunea de menisc este de gradul I, este izolată și nu prezintă alte complicații, putem devine să nu apelăm la tratamentul chirurgical.  În ce privește leziunea de menisc de gradul III sau IV, atunci nu există nici un semn de întrebare, e clar că trebuie să facem un tratament chirurgical, pentru a rezolva problema la nivelul meniscului”.

De ce leziunea de menisc poate să ajungă în stadii avansate, înainte ca pacientul să vină la medic?

„Iată o întrebare cu un răspuns cât se poate de simplu: meniscul nu prea doare. Iar în lipsa durerii, care să îl provoace, mulți bolnavi ajung în stadii avansate ale bolii, la leziuni de gradul III sau IV, pentru că nu vin la medic încă de la primele semne”, spune dr. Tarek Nazer.

Care sunt „primele semne” care ar trebui să ne dea de gândit că se întâmplă ceva la nivelul meniscului? „La primele semne, pacientul simte un disconfort la urcat-coborît scări, în zona interioară a genunchiului”.

Leziunea de menisc – operație chirurgicală și tratament postoperator

.....................

Citește mai departe despre LEZIUNEA DE MENISC

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri