Jurnalul.ro România inteligentă Lia Olguța Vasilescu: Până la sfârșitul anului, locuitorii Craiovei vor beneficia de cea mai pură apă de izvor de la robinet

Lia Olguța Vasilescu: Până la sfârșitul anului, locuitorii Craiovei vor beneficia de cea mai pură apă de izvor de la robinet

de Redacția Jurnalul    |   

Primăria Craiova a anunțat finalizarea unui proiect de anvergură ce asigură furnizarea apei de izvor direct la robinet, un pas important pentru locuitorii orașului. Anunțul a fost făcut cu ocazia Zilei Mondiale a Monitorizării Calității Apei, marcând o realizare semnificativă în domeniul resurselor de apă din România. Proiectul aduce apă de munte din Izvarna, printr-o conductă de 123 de kilometri, ce va permite craiovenilor să consume cea mai pură apă de izvor.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că proiectul a necesitat peste 7.000 de exproprieri și colaborarea cu două consilii județene pentru a fi realizat.

„S-a finalizat deja proiectul, acum suntem în faza de recepție a calității lucrărilor, deci undeva pe la sfârșitul anului locuitorii Craiovei vor beneficia de cea mai pură apă de izvor de la robinet și asta pentru că avem o aducțiune de 123 km de apă de munte de la Izvarna. Este exact ca un vulcan apa care vine de acolo și este transportată pe această conductă de 123 km, pentru care a trebuit să facem peste 7.000 de exproprieri. Vă dați seama ce înseamnă să expropriezi 7.000 de proprietari și, de asemenea, să trecem proiectul prin două consilii județene.

Din cauza aceasta o să fie prezenți la dezbatere și președinții de la Dolj și de la Gorj ai consiliilor județene, pentru că anul acesta vom încheia cel mai curajos contract de aducțiune de apă din ultimii 50 de ani din România”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, pentru Antena 3 CNN.

Ea a mai evidențiat importanța extinderii unor astfel de proiecte și în alte orașe din România, având în vedere criza globală a apei potabile.

În cadrul Conferinței Naționale „România Inteligentă - Apă, sănătate, viață - gestionarea inteligentă a resurselor de apă”, organizată de Antena 3 CNN, reprezentanți guvernamentali, primari, autorități județene și oameni de afaceri discută despre modalitățile de replicare a acestui succes la nivel național.

„Cred că este foarte importantă calitate a apei. Noi până acum suntem alimentați din Jiu, din câteva izvoare captate din Gioroc, o parte din Izvarna. Este un mix de ape, dar desigur că cea mai bună calitate a apei va fi cea de Izvarna, direct din izvor de munte. Dar tocmai pentru a nu se îmbolnăvi, locuitorii României trebuie să aibă nevoie de o apă potabilă de foarte bună calitate. Și eu sper din toată inima ca și alte municipalități să poată să facă acest lucru, cu atât mai mult cu cât se întrevede o criză mondială a apei.

Am văzut toți ce a însemnat seceta anul acesta, când Jiul putea să fie trecut cu piciorul. Vă dați seama că au fost zile întregi în care a trebuit să raționalizăm apa și noi și alte localități, dar de anul viitor așa ceva va fi istorie pentru Craiova”, a mai completat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, pentru Antena 3 CNN.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri