Jurnalul.ro Special Liberalii „cîțiști” își împart funcțiile la partid și la stat cu o lună înainte de congres

Liberalii „cîțiști” își împart funcțiile la partid și la stat cu o lună înainte de congres

de Ion Alexandru    |   

Echipa care îl susține pe Florin Cîțu la șefia Partidului Național Liberal a început deja să-și împartă funcțiile în Guvern, în Parlament și în partid, fiind convinsă de victoria pe care o va repurta în data de 25 septembrie. Un ministru se pregătește să plece din Guvern și din prima linie a conducerii PNL, în schimb vizând a treia funcție în stat. Actualul secretar general ar urma să primească o funcție ministerială, iar două din cele patru funcții de prim-vicepreședinte urmând a fi adjudecate de foști lideri ai PDL. Acest plan ar putea intra însă în coliziune cu o înțelegere subterană pe care Florin Cîțu o are cu actualul lider al USR, Dan Barna, care ar dori, la rândul său, a treia funcție în stat, după „mazilirea” lui Ludovic Orban. De cealaltă parte, în tabăra Opoziției, miroase a conflict între social-democrații care vor să profite de cearta din interiorul PNL și să depună cât mai grabnic moțiunea de cenzură, și președintele Marcel Ciolacu, liderul formațiunii dorind o moțiune de cenzură abia după ce se încheie alegerile din PNL și USR-PLUS. Pe acest fond, vine un mesaj dur pentru Ciolacu din partea unui apropiat de-ai lui Liviu Dragnea.

 

Deși mai este o lună până la congresul Partidului Național Liberal, când cei 5.000 de delegați vor alege noul președinte al formațiunii pentru următorii patru ani, aripa autoproclamată deja ca fiind câștigătoare, adunată în jurul lui Florin Cîțu, își împarte de pe acum funcțiile atât în interiorul partidului, cât și la Guvern, și la Parlament.

Astfel, pentru funcția de secretar general al PNL, ocupată, în prezent, de Robert Sighiartău, ar urma să candideze proaspăt înscăunatul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu. Sighiartău, care este, la rândul lui, susținător al lui Florin Cîțu, nu ar rămâne pe dinafară, el urmând să primească o funcție guvernamentală. Iar planul vizat este acela ca Sighiartău să preia conducerea Ministerului Muncii, de la Raluca Turcan. 

Asemenea lui Robert Sighiartău, Raluca Turcan face parte din echipa care îi susține candidatura lui Florin Cîțu, iar în ultima perioadă a avut o serie de ieșiri contondente la adresa actualului președinte al PNL, Ludovic Orban. Cu toate acestea, Turcan se află pe lista remaniabililor din Guvern, dar și în situația de a nu mai candida pentru poziția de prim-vicepreședinte al partidului. Poziție pentru care se „încălzește” pe margine ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. În schimb, ea vizează o poziție mult mai importantă, despre care vom vorbi mai jos.

 

Câte un prim-vicepreședinte, să ajungă la toată lumea

 

Planul „Echipei Cîțu” pentru 25 septembrie 2021 este mult mai ambițios. Această strategie vizează înființarea a patru funcții de prim-vicepreședinte al partidului, dintre care trei pentru zone teritoriale și una la nivel național, au precizat surse politice. Astfel, o funcție de prim-vicepreședinte PNL pentru zona Moldovei este pregătită pentru liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur. A doua funcție de prim-vicepreședinte PNL pentru zona Transilvaniei este pregătită pentru ministrul de Interne, Lucian Bode. 

Interesant este că liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, care, până de curând, se afla în tabăra indecișilor, este în cărțile „echipei Cîțu” pentru a ocupa o a treia funcție de prim-vicepreședinte PNL, pentru zona de Sud. Iar actualul prim-vicepreședinte al PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan ia în calcul să candideze, din partea aceleiași aripi „Cîțu”, pentru un nou mandat, la nivel național. 

Aceleași surse politice arată că, în conducerea partidului, după congres, cu Florin Cîțu președinte, vor face parte Emil Boc, Florin Roman, Alina Gorghiu și Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei. 

 

Locul lui Orban, cel mai vânat

 

Revenind la Raluca Turcan, susținătorii lui Florin Cîțu planifică impunerea acesteia la conducerea Camerei Deputaților, în locul lui Ludovic Orban. De altfel. Raluca Turcan își dorește această demnitate încă din legislatură trecută, atunci când fosta Opoziție a și forțat, fără succes, demiterea lui Liviu Dragnea, înainte de condamnarea primită în dosarul „DGASPC Teleorman”.

Planurile echipei lui Cîțu ar putea însă intra în coliziune cu o înțelegere subterană pe care premierul o are cu unul dintre aliații de la guvernare. Așa cum „Jurnalul” a devoalat deja, Cîțu ia în calcul ca, după ce Ludovic Orban va pierde președinția PNL, acesta ar putea face opoziție chiar din interiorul partidului. Numai la Camera Deputaților, în acest moment, s-ar număra 27 de parlamentari încă loiali lui Orban. Pentru a-și consolida o majoritate în Parlament, fără sprijinul eventualilor liberali care nu agreează ideea unei conduceri Cîțu, premierul ar dori să-l impună pe Dan Barna la conducerea Camerei Deputaților. Astfel, și-ar fideliza voturile USR.

Pe de altă parte însă, conform algoritmului politic de la formarea coaliției, dacă una din Camere revine USR, cealaltă revine PNL. Ceea ce ar însemna ca funcția de președinte al Senatului să nu mai fie ocupată de Anca Dragu, de la PLUS, ci de un liberal. Iar pentru acest lucru, se „încălzește” pe margine Alina Gorghiu. Ca și în cazul Ralucăi Turcan, la Camera Deputaților, Alina Gorghiu vânează șefia Senatului din legislatura trecută. Ea chiar a și candidat, împotriva lui Teodor Meleșcanu, în anul 2019 pentru această demnitate. 

 

 

Păreri diametral opuse și în interiorul PSD cu privire la momentul în care trebuie depusă moțiunea de cenzură

 

În timp ce liberalii lui Cîțu sunt atât de siguri de victoria din 25 septembrie, încât își împart de pe acum funcțiile parlamentare și guvernamentale post-congres, în Opoziție bate un vânt de revoltă. Surse politice precizează că o parte a conducerii Partidului Social Democrat este nemulțumită de poziția adoptată de liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, în legătură cu mișcările pe care PSD ar trebui să le facă, în această perioadă, mai ales că o poziție de forță ar putea avea șanse de reușită.

Concret, nemulțumirea vine ca urmare a faptului că, la finalul săptămânii trecute, Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că va fi de acord cu depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu abia după ce se vor finaliza alegerile interne atât de la nivelul PNL, cât și de la nivelul USR-PLUS. 

Inițial, social-democrații luau în calcul depunerea moțiunii de cenzură la începutul sesiunii parlamentare, tocmai pentru a profita de convulsiile din interiorul PNL, dar și de la nivelul coaliției. Această strategie are o logică solidă, având în vedere faptul că, în cazul în care Orban va pierde alegerile, va pierde și șefia Camerei Deputaților. Iar parlamentarii care îi sunt loiali acestuia vor avea, la rândul lor, probleme cu pozițiile deținute la nivelul grupurilor sau al comisiilor. 

Marcel Ciolacu a declarat că moțiunea de cenzură va fi depusă, cu siguranță, în această sesiune, însă, în opinia sa, demersul nu ar trebui să interfereze cu alegerile interne din cele două partide aflate la guvernare. Pe de altă parte, un grup din care fac parte Gabriela Firea și Paul Stănescu este de o cu totul altă opinie. Opinie pe care urmează să i-o arunce liderului social-democrat pe masă, la finalul acestei săptămâni, în cadrul unei ședințe informale care va avea loc la malul Mării Negre. Grupul vrea ca demersurile pentru depunerea moțiunii de cenzură să fie demarate chiar din data de 1 septembrie, din prima zi a sesiunii parlamentare, și să fie supusă votului până la congresul PNL, din 25 septembrie. În acest fel, demiterea Guvernului ar putea fi sprijinită și cu voturile liberalilor care îl susțin pe Ludovic Orban.

 

Codrin Ștefănescu, mesaj pentru Ciolacu: „Te fâstâcești ca o mironosiță”

 

O poziție dură din acest punct de vedere vine și din partea fostului secretar general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, acesta din urmă transmițându-i lui Marcel Ciolacu un mesaj fără „perdea” pe contul său de socializare.

„Mesaj pentru Marcel! Nu te mai duce la TV, să debitezi toate prostiile! Pe care ți le dau șefii tăi din pădure să le citești! Că se enervează toată suflarea omenească! Te bâlbâi, te fâstâcești ca o mironosiță și faci declarații infantile de care râd și propriii noștri membri de partid! Aia cu românii care vor ieși cu furcile în stradă e de un penibil total! Să presupunem, prin absurd, că, totuși, vor ieși. Pe cine să urmeze, pe tine? Șeful opoziției, cu atitudine de melc, vizibil slujitor credincios al Cotroceniului și fricos până-n măduva oaselor? Nu, Marcel, nu te vor urma! Pentru că tu și mica gașcă de securici, care ați pus mâna pe partid întâmplător, reprezentați tot ceea ce votanții PSD disprețuiesc mai mult. Prefăcătorie, lașitate și trădare! Îți scriu aceste rânduri și pentru că am auzit un zvon. Cică șefii tăi, în fața cărora te umilești constant, s-au cam plictisit de prestația ta. Te vor înlocuit cu un apropiat amic, chiar mai nasol decât tine! Și-ți pregătesc ceva de-o să amuțești total. Ceva atât de rușinos, atât de urât, încât, prin tine, vor arunca în aer tot partidul! Îți dau un sfat: du-te urgent la Liviu, cazi în genunchi, cere-ți iertare pentru tot! Poate i se face iarăși milă și te salvează din nou!”, scrie Codrin Ștefănescu.

Subiecte în articol: florin citi pnl
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri