Ministerul Educației, la conducerea căruia se află fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, Ligia Deca, a făcut cunoscut, în data de 25 aprilie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, prin publicarea unui anunț în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), că intenționa să contracteze servicii de consultanță pentru derularea procedurilor de achiziție publică și pentru elaborarea documentației tehnice, respectiv a caietelor de sarcini, dar și pentru acordarea asistenței de specialitate, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În context, instituția condusă de Ligia Deca, posibil candidat pentru o funcție de deputat pe listele PNL la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, preciza că, în cadrul proiectului e-Examinare în Educație (4E-Education) sunt prevăzute a se realiza mai multe achiziții. Este vorba despre achiziția de servicii de dezvoltare a unei platforme digitale de evaluare și realizarea de conținut digital, despre achiziția infrastructurii sistemului de rețea digitală (echipamente de rețea, conectică, servere, instalare, configurare și mentenanță), despre achiziția de servicii de audit de securitate, despre achiziția de servicii de dezvoltare a unor itemi pentru evaluarea elevilor din sistemul educațional preuniversitar și despre achiziția de servicii de creare a Resurselor Educaționale Deschise.
Superofertă, care nu putea fi refuzată
Astfel, arată Ministerul Educației în anunțul de participare citat, „pentru realizarea acestor achiziții publice și pentru atingerea obiectivelor, indicatorilor proiectului, Ministerul Educației a prevăzut, prin Cererea de Finanțare a proiectului anexă la Ordinul nr. 3978 din 7 martie 2024, achiziția publică de servicii de consultanță pentru derularea procedurilor de achiziție publică și pentru elaborarea documentației tehnice, respectiv a caietelor de sarcini și acordarea asistenței de specialitate”.
Aceste servicii urmează să fie derulate la sediul Ministerului Educației, iar în vederea atribuirii contractului de consultanță a fost aleasă organizarea unei proceduri simplificate de selecție de oferte. Autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la 642.500 de lei fără TVA, respectiv la 765.575 de lei cu TVA inclusă și a primit, la procedura descrisă anterior, nu mai puțin de opt oferte.
În final, patru dintre aceste oferte au fost descalificate pe motiv că erau inacceptabile, două au fost respinse pe motiv de neconformitate, doar doi operatori depunând oferte declarate admisibile.
Ca urmare, la data de 30 septembrie 2024, Ministerul Educației a încheiat cu SC RomActive Business Consulting SRL contractul având numărul 196/2024, la o valoare finală negociată de 240.000 de lei fără TVA, respectiv de 285.600 de lei cu TVA inclusă, oferta acestei companii fiind una mai mult decât interesantă, deoarece nu se află nici măcar la jumătate din nivelul cheltuielilor estimate de autoritatea contractantă pentru această afacere.
Contracte cu statul, încă de pe vremea lui Băsescu
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC RomActive Business Consulting SRL, care și-a adjudecat contractul de consultanță pus la bătaie de Ministerul Educației, îi are drept asociați pe Radu Mihail Onofrei (45% din capitalul social), Lorelai Viorela Sacal (20% din capitalul social), Iosif Bogdan Sacal (15% din capitalul social) și Ion Narcis Munteanu (20% din capitalul social), acesta din urmă îndeplinind și funcția de administrator.
Ei, bine, acest Ion Narcis Munteanu este nimeni altul decât fostul șef de cabinet al Robertei Anastase, pe vremea când aceasta ocupa funcția de președinte al Camerei Deputaților. La fel de interesant este că marți, la o zi după ce Ministerul Educației a atribuit acest contract, Parlamentul României a votat-o pe Roberta Anastase să ocupe un post în cadrul Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.
„Jurnalul” a dezvăluit, încă din anul 2020, că în timpul guvernării „portocalii” Udrea - Boc - Băsescu, societatea RomActive Business Consulting SRL a derulat cel puțin zece contracte finanțate din fonduri europene nerambursabile cu autoritățile publice controlate, la vremea respectivă, de Partidul Democrat Liberal. Acest partid nu mai există astăzi, el fiind înghițit, încă din 2014, de Partidul Național Liberal.
Spre exemplu, un astfel de contract, în valoare de 525.600 de lei cu TVA, a fost derulat cu Ministerul Sănătății. Ulterior, în perioada 2010 - 2013, firma în cauză a încasat de la Consiliul Local al Municipiului Toplița, de la Consiliul Județean Dâmbovița (condus, la acel moment, de baronul „găinar” Florin Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, condamnat la închisoare pentru corupție), de la Ministerul Economiei (condus, în acea perioadă, de celebrul Adriean Videanu) sau de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (condus chiar de Elena Udrea) contracte în valoare totală de 13,6 milioane de lei, adică de 3,6 milioane de euro.
Doar contractele companiei SC RomActive Business Consulting SRL încheiate cu Ministerul Economiei au totalizat 8,8 milioane de lei.
Legături cu foști vicepreședinți ai AEP și cu șeful Consiliului Concurenței
Interesant este însă că un contract încheiat cu această firmă, la data de 12 septembrie 2013, a avut drept beneficiar Consiliul Concurenței. Prin licitație, contractul în cauză a vizat prestarea de servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile denumit „Eficientizarea activității de aplicare a politicilor de concurență în raport cu politicile sectoriale”. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 99.500 de lei fără TVA, fiind adjudecat de firma controlată de fostul șef de cabinet al Robertei Anastase, Ion Narcis Munteanu.
Relevant în acest sens este că unul dintre partenerii de afaceri ai lui Ion Narcis Munteanu și ai lui Radu Mihai Onofrei, patronii SC RomActive Business Consulting SRL, este un anume Florin Mireanu. Acesta din urmă figurează în arhiva Oficiului Național al Registrului Comerțului în calitate de co-asociat, în SC Yellow Consulting SRL, al Iulianei Leferman, care a activat, până în anul 2009, în grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaților.
Iuliana Leferman mai figurează ca asociată în SC Leferman Consulting SRL alături de Marian Muhuleț, fost vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente. Muhuleț a mai fost asociat, până în anul 2007, cu Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în firma SC Creator Consulting SRL București. Din aceeași firmă a făcut parte și Dan Vlaicu, un alt fost vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente. Soția sa, Carmen Mihaela Vlaicu, a lucrat chiar la Consiliul Concurenței, iar când a plecat, locul acesteia a fost luat chiar de Dan Vlaicu.
Afaceri pe bandă rulantă cu administrațiile locale controlate de PNL și PSD
Nu doar „epoca Băsescu” s-a dovedit a fi una extrem de productivă pentru firma controlată de fostul consilier al Robertei Anastase, ci și perioada actuală, când societatea SC RomActive Business Consulting SRL are în palmares câteva zeci de contracte de consultanță primite de la stat, în valoare totală de 11.167.060 de lei cu tot cu TVA.
Printre instituțiile care au semnat contracte cu această firmă se numără Primăria Municipiului Bacău, condusă de primarul USR Lucian Daniel Stanciu Viziteu, sau Consiliul Județean Bihor, la conducerea căruia se află celebrul liberal Ilie Bolojan. Alte contracte au fost încheiate cu Primăria Municipiului Oradea, condusă de primarul PNL Florin Birta, cu Primăria Lipova, condusă de Florin Fabius Pera de la PSD, cu Consiliul Județean Constanța, condus de Mihai Lupu de la PNL și cu Primăria Municipiului Aiud, condusă de Adriana Oana Badea de la PNL.
De asemenea, firma lui Ion Narcis Munteanu a primit contracte de la Primăria Orașului Mizil, condusă de Silviu Călin Negraru de la PSD, de la Primăria Municipiului Călărași, condusă de edilul social-democrat Grigore Dulce, de la Primăria Municipiului Târgoviște, condusă de Daniel Cristian Stan de la PSD, de la Consiliul Județean Dolj, condus de Vasile Cosmin de la PSD sau de la Primăria Municipiului Turda, la conducerea căreia se află liberalul Cristian Octavian Matei.
Alte contracte au fost încheiate de aceeași societate comercială cu Primăria Orașului Călimănești, la conducerea căreia se află liberalul Florinel Constantinescu, cu Consiliul Județean Buzău, condus de Emanoil Neagu, de la PSD, cu Primăria Municipiului Mediaș, condusă de liberalul Gheorghe Roman, cu Primăria Municipiului Lugoj, condusă de Adrian Doru Serendan de la PNL, cu Primăria Municipiului Câmpia Turzii, condusă de Dorin Nicolae Lojigan de la PNL, sau cu Primăria Municipiului Târgu Mureș, condusă de edilul UDMR Soos Zoltan.
A doua zi după parafarea tranzacției, Parlamentul a dat votul pentru conducerea Băncii Naționale
Așa cum am arătat mai sus, la o zi după ce Ministerul Educației a atribuit acest contract de consultanță firmei lui Ion Narcis Munteanu, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat noua conducere executivă a Băncii Naţionale a României, cu Mugur Isărescu, guvernator al BNR, Leonardo Badea şi Florin Georgescu, viceguvernatori, iar Cosmin Marinescu, Aura Socol, Roberta Anastase, Alexandru Nazare, Csoba Balint şi Cristian Popa, membri în Consiliul de Administraţie.
În urma votului din plenul celor două Camere ale Parlamentului, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a primit 286 de voturi pentru şi 55 împotrivă. Badea Leonardo, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie şi prim-viceguvernator al BNR, a primit 289 de voturi pentru şi 52 împotrivă. Florin Georgescu, membru al CA şi viceguvernator al BNR a primit 287 de voturi pentru şi 54 de voturi contra.
Roberta Anastase, fosta șefă a afaceristului Ion Narcis Munteanu, a fost votată ca membru în Consiliul de Administraţie al BNR, primind 286 de voturi pentru şi 55 împotrivă. Alexandru Nazare a fost votat membru al CA al BNR cu 301 voturi pentru şi 40 contra şi Balint Csoba, tot pentru funcţia de membru al CA, 289 de voturi pentru şi 52 contra, iar Popa Cristian a fost votat pentru funcţia de membru în CA cu 290 de voturi pentru şi 51 contra.
Cosmin Marinescu, membru al CA-ului BNR şi viceguvernator a primit 288 de voturi pentru şi 53 împotrivă, iar Aura Socol a fost votată ca membru al CA al BNR, cu 289 de voturi pentru şi 52 împotrivă. Birourile permanente ale celor două Camere au constatat că toţi candidaţii au întrunit majoritatea de voturi necesare pentru numirea în funcţiile în care au fost propuşi.