Deşi numărul turiştilor care şi-au petrecut vacanța în România a crescut cu 63% în ultimii cinci ani am rămas tot printre ultimii din Europa de Est. Numărul de vizitatori care au venit anul trecut la noi în ţară a fost puţin sub 2,5 milioane, în timp ce în Polonia au fost 6,2 milioane, în Ungaria 5,1 milioane, iar în Cehia peste 9,1 milioane. Aproape trei sferturi din vizitatori vin în România cu afaceri sau la târguri şi expoziţii. Turismul de vacanţă este foarte puţin dezvoltat, însă Bucureștiul începe să fie văzut şi ca o destinație de city-break.
România creşte ca destinaţie turistică atât pe segmentul de business, cât şi pe cel de petrecere a timpului liber, însă lipsa de spaţii de cazare suficiente şi de săli de conferinţă devine principalul dezavantaj pentru organizarea de mai multe evenimente în România, se arartă în cel mai recent raport de piaţă al firmei de consultanţă Colliers. Şi reprezentanţii agenţiilor de turism spun că multe companii îşi doresc mai multe evenimente în România, care este percepută ca o destinaţie ieftină, însă posibilităţile sunt limitate şi ca săli de conferinţe şi ca număr de camere în hoteluri de patru şi cinci stele. Vestea bună este că numărul curselor aeriene a crescut în 2016 cu 8,6% față de anul precedent și tendinţa se va menţine şi în 2017. “ Doi factori se află în spatele dinamicii pozitive. Modernizarea aeroporturilor în Iași, Cluj și Craiova, și creșterea numărului de companii de zbor care a adus o diversitate a destinațiilor”, spun analiştii Colliers.
Bucureștiul se bucură de îmbunătățirea vizibilităţii pe piețele turistice internaționale și oferă o gamă largă de opțiuni de divertisment la un preț competitiv. Totodată, beneficiază de tarife reduse și conexiuni bune cu Europa continentală. Preţul mediu pentru o noapte la un hotel de cinci stele în București este de aproximativ 94 de euro, în timp ce în Budapesta a ajuns la 110 euro și la Praga la 140 euro.
“ Un centru de conferinţe se cere în Bucureşti, chiar şi-n Cluj şi în Timişoara. Cine-l va face primul va avea de câştigat”
Lucia Morariu, proprietar Eximtur, fost secretar de stat în Ministerul Turismului
România avea la sfârşitul anului trecut un total de 1.530 de hoteluri și o rată medie de neocupare de 37% în 2016, în comparație cu 34% în anul precedent. Însă rata de neocupare în hotelurile de patru şi cinci stele a fost sub 80%.
Fotoexplicaţie
Apetitul pentru turismul de agrement este amplificat de noul val de evenimente culturale din marile oraşe ale ţării, cum ar fi Festivalul Enescu de la București, Untold Festival sau Electric Castle de la Cluj