Scrutinul de duminică pentru alegerea primarilor, consilierilor locali şi a consilierilor judeţeni scoate din bugetul statului, dar şi al autorităţilor publice locale zeci de milioane de euro. Anul acesta, jumătate din cele 41 de prefecturi au încheiat contracte privind tipărirea buletinelor de vot necesare alegerilor din 5 iunie în valoare de peste 6 milioane de lei. Pentru restul judeţelor nu există informaţii referitoare la astfel de operaţiuni. Două instituţii locale, conduse de doi foşti lideri de vază ai PDL şi care candidează acum din partea PNL pentru un alt mandat, au achiziţionat chiar urne şi cabine de vot, deşi nu este primul scrutin electoral pe care îl organizează. Este vorba de Primăria Municipiului Arad, condusă de finul lui Traian Băsescu, Gheorghe Falcă, şi de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, condusă de fostul premier al lui Traian Băsescu, Emil Boc. La centru, Ministerul Afacerilor Interne a cheltuit, la rândul său, o sumă importantă pentru ştampilele de vot ce vor fi utilizate pentru alegerile locale, iar Autoritatea Electorală Permanentă a atribuit, tot pentru alegerile din acest an, contracte de aproape 10 milioane de euro unei firme apropiate aceluiaşi Emil Boc.
Monitorul Oficial, agreat doar de trei prefecturi
Guvernul României, prin prefecturile de la nivelul judeţelor, s-a ocupat, în această primăvară, de tipărirea buletinelor de vot necesare alegerilor locale ce vor avea loc peste două zile. 23 din cele 41 de prefecturi au achiziţionat astfel de servicii, potrivit rezultatelor concursurilor de soluţii publicate pe SEAP. Nu a fost organizată nicio licitaţie, fiind agreată de către Guvernul tehnocrat varianta selecţiilor de oferte.
14 tipografii private, la care se adaugă Regia Autonomă Monitorul Oficial R.A., au fost desemnate să se ocupe cu tipărirea, capsarea şi livrarea acestor buletine de vot. Din analiza acestor achiziţii, se poate observa că, în anumite judeţe, un număr mai mare de buletine de vot tipărite a costat aproape jumătate din cât a costat un număr mai mic, chiar dacă, în anumite situaţii, prestatorul de servicii a fost acelaşi.
În acest sens, Regia Autonomă Monitorul Oficial R.A. a fost selectată să se ocupe cu tipărirea buletinelor de vot ce vor fi utilizate pentru alegerile de duminică atât pentru Bucureşti, cât şi pentru judeţele Prahova şi Vaslui. Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti a atribuit, în data de 28 aprilie 2016, Monitorului Oficial un contract în valoare de 681.282,3 lei cu TVA. Tot Monitorul Oficial a fost selectat, în 10 mai 2016, de Instituţia Prefectului Judeţului Prahova pentru tipărirea a 2.282.000 de buletine de vot, pentru care a plătit suma de 313.680 de lei cu TVA. O zi mai târziu, Instituţia Prefectului Judeţului Vaslui a contractat, tot ca urmare a rezultatului concursului de soluţii, Regia Autonomă Monitorul Oficial R.A. pentru tipărea a 1.273.857 de buletine de vot, pentru care a plătit 204.964,32 lei cu TVA.
Prefectura Capitalei nu s-a rezumat doar la buletinele de vot, pentru aceste alegeri. În data de 28 aprilie, instituţia a contractat direct de la compania S&S Groupe Prodimpex SRL, servicii de transport al preşedinţilor secţiilor de votare, al materialelor electorale şi buletinelor de vot, în ziua de 5 iunie. Suma pe care o va plăti se ridică la 405.600 lei cu TVA.
Ce firme private a ales Guvernul să tipărească buletinele de vot
Statul, prin prefecturile locale, a apelat, însă, şi la serviciile unor tipografii particulare pentru imprimarea acestor buletine de vot. Spre exemplu, Tipografia ProdCom SRL a fost selectată de Prefectura Vâlcea (pentru care va livra buletine de vot în valoare de 175.776,5 lei cu TVA) şi de cea a judeţului Bihor, care i-a atribuit un contract de 144.000 lei cu TVA.
Prefecturile Mehedinţi, Ilfov şi Teleorman au ales tipografia Tipoalex SA Teleorman pentru această operaţiune. În 4 mai, Prefectura Mehedinţi a atribuit acestei companii un contract de 188.100 lei cu TVA pentru tipărirea, ambalarea şi transportul a 825.000 de buletine de vot. În 6 mai, Prefectura Ilfov a atribuit aceleiaşi firme un contract de 88.374,8 lei cu TVA pentru tipărirea a 1.052.100 de buletine de vot, cu aproximativ 100.000 de lei mai ieftin decât pentru Mehedinţi. În data de 11 mai, Tipoalex SA a primt de la Prefectura Teleorman un al treilea contract similar, în valoare de 204.964,32 lei cu TVA.
Tiparg SA Argeş a primit două contracte pentru tipărirea buletinelor de vot. Primul, din data de 5 mai, a fost atribuit de Prefectura Argeş, pentru tipărirea a 1,8 milioane de buletine. Al doilea, din 11 mai, a fost semnat cu Prefectura Dâmboviţa şi a costat 429.600 lei cu TVA.
O altă firmă privată care a tipărit buletine de vot pentru aceste alegeri este Media Sud Europa SA, care a primit, în data de 6 mai, de la Prefectura Dolj, un contract de 151.351,2 lei cu TVA pentru tipărirea a 1.930.500 de astfel de buletine şi, în data de 16 mai, un contract de 176.400 lei cu TVA, încheiat cu Prefectura Olt, pentru tipărirea a 1.260.000 de buletine de vot.
Prefecturile Covasna, Braşov, Timiş, Botoşani, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Ialomiţa au selectat, fiecare, câte o tipografie privată pentru efectuarea acestor operaţiuni.
În total, cele 23 de prefecturi despre care există informaţii oficiale că au achiziţionat astfel de servicii au pus la bătaie 6.194.210, 52 lei cu TVA.
Probleme cu livrarea în mai multe judeţe
O situaţie mai puţin obişnuită este cea a tipografiei C&C Prevent SRL Galaţi, selectată, potrivit SEAP, de trei prefecturi, dar, potrivit unor alte informaţii, şi de alte judeţe, pentru imprimarea buletinelor de vot. Astfel, în 4 mai 2016, C&C Prevent SRL a fost selecţionată de Prefectura Neamţ, pentru tipărirea a 1,5 milioane de buletine de vot. Valoarea contractului s-a ridicat la 145.699,6 lei cu TVA. Aceeaşi firmă a primit în 28 aprilie, de la Prefectura Buzău, un contract în valoare de 183.977,9 lei cu TVA, pentru tipărirea a 1,3 milioane de buletine. Se poate observa, aşadar, că 1,5 milioane de buletine costă, la această tipografie, mai puţin decât tipărirea a 1,3 milioane. Şi instituţia Prefectului Judeţului Cluj a contractat firma din Galaţi, pentru tipărirea buletinelor de vot, pentru care a plătit 218.273,9 lei cu TVA.
Potrivit portalului sansanew.ro, tipografia C&C Prevent SRL a câştigat licitaţia pentru cinci judeţe, angajându-se să livreze marfa în timp legal, dar s-a dovedit că n-a avut nicio clipă capacitatea să ducă la bun sfârşit o operaţiune atât de importantă precum este tipărirea buletinelor de vot. “De remarcat că gălăţenii au concurat pentru 12 judeţe şi au primit contracte pentru Cluj, Neamţ, Iaşi, Buzău şi Tulcea, contra unor preţuri mult subestimate”. Sursa în cauză citează, la rândul ei, portalul news.ro, care notează faptul că prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a precizat că, până la începutul acestei săptămâni, peste un milion de buletine de vot destinate alegerilor locale nu au ajuns la Prefectura Iaşi. Prefectul nu exclude amendarea tipografei şi chiar înaintarea unei plângeri penale.
"Vor primi mai puţini bani (tipografia care a primit contractual pentru tipărirea buletinelor de vot - n.r.). Există şi o răspundere penală, pentru că au dat o declaraţie pe propria răspundere că vor furniza la timp buletinele de vot. Vom stabili cum vom acţiona", Marian Grigoraş, prefectul de Iaşi
Zeci de mii de euro la Arad şi Cluj, pentru urne şi cabine de vot noi
Două autorităţi ale administraţiei publice locale, apropiate de fostul Partid Democrat Liberal, au găsit de cuviinţă că nu mai sunt bune urnele şi cabinele de vot pe care le-au folosit la scrutinele electorale precedente şi că trebuie unele noi. Aşa se face că, în luna aprilie, Primăria Municipiului Arad, condusă de Gheorghe Falcă, a atribuit direct un contract în valoare de 393.192 lei cu TVA, pentru achiziţia a 120 de cabine de vot, din care 60 formate din grupuri de două cabine, iar alte şase din grupuri formate din trei cabine. Mai mult, Primăria Arad a mai achiziţionat şi 120 de urne mobile şi alte 480 de urne fixe, toate pentru alegerile de duminică. Firma care a primit contractul este SC Terra Bild SRL Sibiu.
Aceeaşi societate a fost contractată, în 7 aprilie, de Primăria Cluj-Napoca, la conducerea căreia se află colegul lui Falcă, Emil Boc. Instituţia a achiziţionat, cu acest prilej, 33 de cabine de vot necesare dotării şi amenajării secţiilor de votare, pentru care a plătit 119.790 lei cu TVA. Societatea Terra Bild SRL a luat fiinţă în 24 iulie 2014 şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al bunurilor de consum şi de uz gospodăresc. În prezent, firma are doi asociaţi, din Sibiu – Andreea Alice Mitea (cu 5% din părţile sociale) şi Ionela Raluca Oltean (cu 95 la sută din beneficii şi pierderi). Surse sibiene precizează că asociatul Ionela Raluca Oltean ar putea fi una şi aceeaşi persoană cu cea care a fost condamnată cu suspendare, împreună cu un anume Horaţiu Cristian Oltean, pentru evaziune fiscală. În data de 18 septembrie 2014, Ionela Raluca şi Horaţiu Cristian Oltean, reprezentanţi ai unei firme cu calitatea de parte responsabilă civilmente în dosarul penal, au fost condamnaţi de către Tribunalul Sibiu la 2 ani şi 10 luni, respectiv 3 ani închisoare cu suspendare, sentinţă rămasă definitivă, în 21 ianuarie 2015, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Afaceristul lui Boc – 10 milioane de euro de la Autoritatea Electorală Permanentă
“Jurnalul Naţional” a dezvăluit, luna trecută, în cadrul unei ample anchete, faptul că unul dintre afaceriştii clujeni care se află în cercul de relaţii al lui Emil Boc este clientul care a lucrat, pentru alegerile din 2016, soft-ul solicitat de Autoritatea Electorală Permanentă. Reamintim că, în data de 14 octombrie 2015, pe ultima sută de metri a Guvernului Ponta, Autoritatea Electorală Permanentă, instituţie condusă de Ana Maria Pătru, o apropiată a fostului PDL, a lui Traian Băsescu şi a Elenei Udrea, a atribuit, în urma unei licitaţii, un contract în valoare de 35.530.995,4 lei cu TVA inclus, adică aproximativ 8,07 milioane de euro, pentru extinderea mentenaţei pentru sistemul informatic al Registrului Electoral. Potrivit anunţului de atribuire, “obiectivul general al proiectului constă în asigurarea mentenanţelor şi a suportului tehnic pentru sistemul existent”, prin prelucrarea datelor de localizare a utilizatorilor din surse multiple, în vederea validării încrucişate a corectitudinii datelor. Utilizatorii multipli sunt Ministerul Afacerilor Interne, ANAF, Ministerul Dezvoltării Regionale şi cel al Muncii. Societatea desemnată câştigătoare a licitaţiei a fost SC NET Brinel SA Cluj-Napoca, patronată de afaceristul Marcel Borodi, un apropiat al edilului Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
La sfârşitul lunii martie 2016, aceeaşi companie a primit, tot de la Autoritatea Electorală Permanentă, un alt contract, în valoare de 7.986.670,8 lei cu TVA inclus (1,8 milioane de euro). De data aceasta, autoritatea contractantă nu a mai organizat nicio licitaţie, preferând să negocieze direct cu societatea lui Marcel Borodi. Noul contract vizează achiziţia de servicii de programe software de aplicaţie ce se vor presta pentru realizarea sistemului de proceduri şi sistemului software de prelucrare a datelor şi editarea de rapoarte necesaare centralizării rezultatelor votării pentru alegerea reprezentanţilor administraţiei publice locale din anul 2016.
Autoritatea Electorală Permanentă a motivat negocierea directă cu firma în cauză, deoarece “a intervenit o situaţie de extremă urgenţă, în urma unor evenimente ce nu puteau fi prevăzute”.
123.000 de lei cheltuiţi pe ştampile
122.952 de lei cu tot cu TVA este suma pe care Ministerul Afacerilor Interne a cheltuit-o pentru alegerile locale din anul 2016 pentru ştampilele de vot. Contractul a fost atribuit, în urma unei licitaţii, în luna mai a acestui an. Două entităţi au câştigat această lucrare. Este vorba despre societatea privată Rubin 2000 Import-Export SRL Bucureşti şi de Regia Autonomă Monetăria Statului.
Una dintre tipografiile selectate de reprezentanţii Guvernului tehnocrat în teritoriu să tipărească buletinele de vot pentru alegerile de duminică este acuzată de două prefecturi că nu a livrat marfa la timp.