Sigur că este recomandat să consumăm o parte din vegetale și crude, să includem în meniul nostru cât de des putem salate, dar am aflat că unele legume sunt și mai bune când le gătim, scrie cumvaplace.ro.. Pentru asta, însă, putem să ne amintim și cum să le alegem și să le păstrăm mai bine, pentru că nu avem tot timpul vreme să mergem la magazin sau în piață.
- Kale, deși numai bună de inclus într-un smoothie verde, dacă o pregătim la aburi sunt dezactivate enzimele care împiedică organismul să folosească iod pentru tiroida.
- Fasolea verde cât este gătită ajută pentru a descompune lectinele care pot cauza probleme digestive. Noi o preferăm într-o salată în care este scufundată câteva minute în apă clocotită.
- Ardeiul gras gătit crește disponibilitatea vitaminei C și a carotenoidelor. Una dintre cele mai gustoase rețete pe care le-am încercat este cea de shakshuka!
- Morcovii care sunt gătiți îmbunătățesc absorbția beta-carotenului. Și pentru că dovleceii sunt și ei la îndemână, o budincă este numai bună și ușor de preparat.
- Roșiile gătite eliberează mai mult licopen, un antioxidant puternic. Zilele acestea noi le pregătim umplute cu orez, o mâncare perfectă de vară și până toamna, dar cele de solar sunt disponibile și mai mult timp.
- Spanacul, deși bun în salate și crud, este gătit pentru a reduce acidul oxalic care poate inhiba absorbția mineralelor. Dacă vă pregătiți pentru un mic dejun târziu sau un prânz ușor, este ideal gătit cu smântână, cu frigănele, într-o variantă sărată!
- Ciupercile este cel mai bine să fie gătite, pentru a distruge toxinele și pentru a crește biodisponibilitatea nutrienților. Dacă nu vreți să porniți cuptorul pentru un drob de ciuperci, gătiți-le simplu la grătar sau cu un orez bun.
- Sparanghelul este plin de vitaminele A, C și E, iar gătit crește nivelul de acid fenolic, care este asociat cu un risc redus de cancer. Deoarece vitaminele A și E sunt ambele solubile în grăsimi, adică mai ușor de absorbit de organism atunci când sunt asociate cu o sursă de grăsime, este recomandat să-l gătiți în ulei de măsline.