Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 104. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 600 de persoane au fost luate ostatice de către soldați ruși în regiunea Herson

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 104. Autoritățile ucrainene susțin că aproximativ 600 de persoane au fost luate ostatice de către soldați ruși în regiunea Herson

Marți, 7 iunie 2022, este cea de-a 104-a zi de război în Ucraina.

Update Trupele ruse planifică să captureze orașul Severodonețk și să preia controlul asupra autostradei Lisiciansk-Bahmut până pe 10 iunie, a declarat șeful administrației din Lugansk, Serghei Gaidai.

Potrivit acestuia, Lisiciansk este supus bombardamentelor masive, deoarece rușii nu au posibilitatea să se apropie de oraș.

Update În urma bombardamentelor de astăzi asupra orașului Harkov, a murit o persoană, anunță primarul orașului, Igor Terekhov, scrie Unian.

„Până acum avem informații despre trei răniți”, a adăugat primarul.

Update Aproximativ 600 de persoane au fost luate ostatice de către soldați ruși în regiunea Herson. Despre asta a anunțat reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, scrie novosti.dn.ua.

„Oamenii sunt într-adevăr ținuți în condiții inumane și li se aplică tortură”, a spus Tasheva.

Unele persoane, a precizat Tasheva, sunt duse din regiunea Herson pe teritoriul Crimeei.

Update Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat marți, 7 iunie, că armata rusă a ”eliberat complet ”zonele rezidenţiale din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, în prezent epicentrul luptelor din regiune, potrivit AFP.

Update Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și fost președinte al țării, Dmitri Medvedev, a postat un mesaj plin de ură pentru cei care vor ”moartea” țării sale.

Update Forțele ruse continuă atacurile asupra civililor din Ucraina. Marți, 7 iunie, departamentul de poliție din Zaporojie a făcut publice imagini cu o grădiniță bombardată cu o zi înainte de ruși.

Update Ministra britanică de externe, Liz Truss, a declarat că Regatul Unit nu va renunța la sprijinul acordat Ucrainei și că mai multe sancțiuni împotriva Rusiei sunt „în curs de pregătire”, scrie CNN.

„Ea a spus că Marea Britanie nu va renunța la sprijinul său, cu sancțiuni suplimentare în curs de pregătire și cu o colaborare continuă cu aliații globali cu privire la modul în care să ajute Ucraina să se reconstruiască în viitor”, se arată într-un comunicat al cabinetului.

Update Rusia își retrage trupele din orașele Melitopol și Zaporojie. Anunțul a fost făcut de administrația militară regională Zaporojie.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse se deplasează spre direcția Herson.

Update  În regiunea Lugansk, trupele ruse au bombardat o piață, un colegiu și o școală. În urma atacurilor, două persoane au fost rănite. Luptele pentru capturarea orașului Severodonețk sunt în plină desfășurare, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

„Timp de mai multe ore, salvatorii au stins incendiul din pavilioanele comerciale ale pieței, cu o suprafață totală de 1.000 de metri pătrați. Flăcările au fost stăpânite abia spre seară. Instituțiile de învățământ din oraș au suferit, de asemenea, pagube: clădirea unui colegiu profesional a fost practic distrusă, precum și o școală secundară, din care au fost evacuate două victime”, a declarat Gaidai.

Războiul din Ucraina: Severodonetsk și Lysychansk sunt orașe moarte, spune Zelenski

 Forțele ucrainene care încă rezistă în orașul Severodonețk din estul țării sunt depășite numeric de forțele rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, conform BBC.

Intensitatea luptelor din acest oraș și din Lysychansk, aflat în apropiere, le-a transformat pe amândouă în "orașe moarte", a declarat Zelenski.

De la retragerea forțelor sale din regiunea Kiev în martie, Rusia și-a reorientat eforturile militare spre estul Ucrainei, în Donbas, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni.

În ciuda superiorității numerice a rușilor, Zelenski a declarat că apărătorii ucraineni rezistă și au "toate șansele" de a riposta.

Loviturile de artilerie s-au intensificat, de asemenea, asupra orașului vecin Lysychansk, pe care Zelenski a declarat că l-a vizitat duminică, când s-a aflat pe linia frontului din est.

Forțele ruse au făcut progrese lente în estul Ucrainei, în Donbas, în ultimele săptămâni.

Trupele lor controlează în prezent aproape toată regiunea Luhansk, precum și o proporție semnificativă din regiunea învecinată Donețk. Cele două regiuni alcătuiesc Donbasul.

Luptele au fost lente și sângeroase, ambele părți suferind pierderi semnificative.

Presa de stat rusă a declarat duminică că unul dintre cei mai importanți ofițeri ai armatei, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost ucis în timp ce conducea o ofensivă asupra unui oraș ucrainean din regiune.

Țările occidentale au răspuns la conflictul mocnit cu promisiuni de a trimite la Kiev arme și mai avansate, cu rază lungă de acțiune, care speră să consolideze capacitatea defensivă a Ucrainei în est.

Luni, Marea Britanie a confirmat că sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune vor fi incluse pentru prima dată în următorul lot de ajutor militar pe care îl va trimite Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că el consideră că orice livrare de arme cu rază lungă de acțiune din partea țărilor occidentale reprezintă o încercare deliberată de a prelungi conflictul. El a declarat că Rusia va răspunde prin extinderea listei de ținte pe care le va lovi pe teritoriul Ucrainei dacă adversarilor săi le vor fi trimise arme cu rază mai lungă de acțiune.

În Mariupol, care a fost capturat de Rusia în luna mai după un asediu de luni de zile, agenția de știri Associated Press relatează că zeci de cadavre aparținând soldaților care apărau oțelăria Azovstal din oraș au fost în cele din urmă returnate la Kiev, unde sunt supuse unor teste ADN.

Alți soldați care au supraviețuit asediului au fost duși în zonele controlate de Rusia. Luni, Zelenski a declarat că peste 2.500 dintre ei sunt deținuți ca prizonieri de război.

Locuitorii din orașul-port, acum controlat de Rusia, se confruntă cu o criză umanitară din ce în ce mai mare, agravată de lipsa gravă de alimente și apă.

Luni, un oficial ucrainean a declarat că numărul mare de cadavre în descompunere și gunoiul din oraș au provocat o epidemie de holeră, ceea ce a dus la instituirea carantinei.

"Vedem cum orașul se închide", a declarat Petro Andryushchenko, care este consilier al primarului orașului, pentru United News TV.

"Cuvântul "holeră" este menționat în interiorul orașului, în rândul autorităților de ocupație și al celor care le gestionează", a adăugat el.

BBC nu a reușit să verifice independent această afirmație.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri