Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 196. Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojia - oficial

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 196. Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare de la Zaporojia - oficial

Miercuri, 7 septembrie 2022, este cea de-a 196-a zi de război în Ucraina.

Update: Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare din Zaporojia din cauza deteriorării situației de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina, conform CNN.

"Dacă apar condiții care necesită închiderea centralei, centrala și unitatea de putere nr. 6 vor fi închise", a declarat miercuri Korikov.

Zaporojia este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

"Deteriorarea continuă a situației, lipsa prelungită a alimentării cu energie electrică de la o sursă externă de electricitate ne va forța să desfășurăm generatoare diesel de rezervă, iar în timpul războiului este extrem de dificil să se completeze aprovizionarea cu motorină", a adăugat el.

Korikov a declarat că menținerea în funcțiune a generatoarelor diesel nu ar fi sustenabilă.

Într-un interviu acordat luna trecută, directorul general al Energoatom, Petro Kotin, a explicat de ce generatoarele diesel nu reprezintă o alternativă sustenabilă. Generatoarele diesel sunt de rezervă pentru a răci combustibilul și a menține lucrurile operaționale, dar există avertismente în ceea ce privește utilizarea lor pentru o perioadă nedeterminată și este o situație "periculoasă", a explicat el. "Întrebările legate de fiabilitate ar putea fi o problemă... deoarece, în acest caz, ar putea fi solicitate să funcționeze pe o perioadă nedeterminată, iar acestea au o capacitate limitată de a fi în mod constant în modul de lucru", a adăugat Kotin.

Îngrijorările lui Korikov sunt în aceeași linie, în timp ce tensiunile continuă la uzină.

"Sunt necesare patru rezervoare uriașe de motorină pe zi", a explicat Korikov. "Potențial, ne putem trezi în situația de a nu mai avea motorină; aceasta poate da naștere unui accident, care să afecteze zona activă a reactoarelor și să elibereze produse radioactive în mediul înconjurător. Aceasta nu va afecta doar teritoriul Ucrainei, ci va produce și efecte transfrontaliere".

În prezent, centrala "generează electricitate și o furnizează pentru propriile nevoi" printr-un proces excepțional numit "islanding", prin care centrala - deși deconectată de la o rețea electrică - își folosește propria energie pentru a alimenta sistemele de răcire, potrivit lui Korikov.

Update În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat peste șapte rachete și 25 de lovituri aeriene asupra Ucrainei, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat peste 7 rachete și 25 de lovituri aeriene asupra țintelor militare și civile de pe teritoriul Ucrainei”, anunță autoritățile ucrainene.

Între timp, soldații ucraineni își mențin pozițiile și nu permit rușilor să se deplaseze adânc pe teritoriul Ucrainei.

„Soldații noștri au reușit să respingă cu succes atacurile inamice în zonele localităților Grigorovka, Zaițevo, Soledar, Bahmut, Veselaia Dolina”, a menționat Statul Major.

Deci, în direcțiile Volîn și Polesky, situația este fără schimbări semnificative. În alte direcții, rușii au tras asupra infrastructurii militare și civile din tancuri, vehicule militare, tunuri și artilerie de rachete. În special, în direcția Seversk, au fost înregistrate atacuri cu mortar în zonele mai multor localități din regiunea Sumî.

 

Noi bombardamente în Harkov.

În urma atacurilor rusești a fost avariat un bloc de locuințe din centrul orașului Harkov, anunță Oleg Sinegubov, președintele administrației militare a regiunii Harkov. De asemenea, a fost avariată și o clădire administrativă din oraș, potrivit primarului, Igor Terehov.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri