Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra vrea un guvern până la 29 iunie în Irlanda de Nord

Londra vrea un guvern până la 29 iunie în Irlanda de Nord

Responsabilii Sinn Fein şi Partidului Democratic Unionist (DUP) au termen până la 29 iunie pentru a forma o nouă coaliţie guvernamentală în Irlanda de Nord, a anunţat vineri guvernul britanic care ar putea, în cazul în care discuţiile eşuează, să preia controlul provinciei, relatează AFP. 

Irlanda de Nord a fost aruncată într-o criză politică după demisia viceprim-ministrului Sinn Fein Martin McGuinness în ianuarie, în urma unui dezacord privind gestionarea de către prim-ministrul DUP, Arlene Foster, a unui program de subvenţii privind energiile regenerabile. 

Plecarea lui McGuinness, decedat la sfârşitul lunii martie din cauza unei boli cardiace, a condus la noi alegeri la 2 martie. Cu 28 din cele 90 de locuri în adunarea regională, unioniştii DUP s-au plasat pe primul loc, pierzând totuşi teren în faţa Sinn Fein (republicani, 27 de locuri). 

Dar negocierile între cele două partide nu au reuşit să ducă la formarea unui nou guvern. 

Vineri, secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a prezentat un proiect de lege stabilind pentru 29 iunie data limită pentru "convocarea adunării" nord-irlandeze, desemnarea miniştrilor şi a noului guvern local. 

"Acesta este motivul pentru care nord-irlandezii au votat la 2 martie şi trebuie să rămână prioritatea pentru următoarele săptămâni", a declarat el într-un comunicat. 

Este a patra oară când termenul limită este prelungit. Cel precedent, stabilit pentru începutul lunii mai, a fost abandonat din cauza apelului premierului britanic Theresa May de a organiza alegeri parlamentare anticipate la 8 iunie în toată ţara. 

Divergenţele între naţionalişti şi unionişti rămân semnificative, inclusiv asupra Brexit. Favorabil ieşirii din Uniunea Europeană, DUP este un aliat al premierului Theresa May în parlamentul britanic, în timp ce Sinn Fein se teme de întoarcerea la frontiera cu Republica Irlanda după Brexit. 

Acordul de pace din 1998 a stabilit înfiinţarea unei coaliţii obligatorii între unionişti şi naţionalişti, un mod de guvernare ce a trebuit să fie suspendat de mai multe ori de Londra, ultima dată în 2007.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri