Jurnalul.ro Editoriale Lumea financiară e un animal ciudat

Lumea financiară e un animal ciudat

de Ionuț Bălan    |   

Avem două lumi: Wall Street – lumea finanțelor și Main Street - lumea economiei reale, nefinanciare, și a oamenilor de rând.

Limbajul comunicatelor băncilor centrale e greu de înțeles, dar de fiecare dată putem descifra două atitudini și semnale posibile: înspre relaxarea sau înăsprirea politicii monetare în materie de dobânzi și gestionare a lichidității.

Astfel, o bancă centrală poate avea o atitudine dovish (de la dove = porumbel) sau hawkish (de la hawk = șoim). Interesant este că, în Statele Unite, aceste două cuvinte sunt folosite și pentru a caracteriza o atitudine mai fermă sau mai relaxată a guvernului cu privire la chestiuni de apărare și securitate națională și politică externă.

De altfel, metaforele zoologice abundă. Criza financiară și imobiliară subprime a dus la proliferarea investitorilor de tip bird-dog. Respectiv care acționează ca niște câini specializați în vânătoarea de păsări, care semnalează vânătorului prezența păsărilor, iar apoi i le aduc, după ce acesta le-a împușcat.

Acești investitori caută să cumpere imobile cu potențial mare de profit, de regulă de la proprietari obligați să vândă ieftin pentru a-și putea rambursa creditele. Dogs (câini) sunt denumite și acțiunile neperformante de pe burse, care aduc pierderi.

Un investitor care nu are reacție la evenimentele care îi pot influența portofoliul este ca un struț cu capul în nisip (ostrich). Investițiile care aduc profituri mari și stabile sunt ca niște vaci de muls bani (cash cows).

Oscilăm în permanență între bull markets (bullish) și bear markets (bearish). Și e plin de pigs (investitori care fac greșeli fiind orbiți de lăcomie) și sheep (investitori fără strategie, care ascultă prea mult sfaturile altora).

Din acest minidicționar rezultă că lumea financiară e un animal tot mai ciudat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri