Jurnalul.ro Timp liber Luna august 2023: Sărbători, tradiții, superstiții

Luna august 2023: Sărbători, tradiții, superstiții

de Redacția Jurnalul    |   

August este a 8-a lună a anului în calendarul Gregorian. Are 31 de zile și se mai numește augustru, secerar, ogust, macavei, gustar, maăselar.

În astrologie, începe în zodia de foc a Leului și se încheie în semnul de pământ al Fecioarei. Din punct de vedere astronomic, începe cu Soarele în constelația Racului și se sfârșește cu Soarele în constelația Leului.

Numele provine de la împăratul roman Cezar Augustus, și are 31 de zile deoarece acesta a dorit să aibă același număr de zile ca luna lui Iulius Cezar, respectiv luna iulie. Numele latinesc este Sextilis deoarece era a 6-a lună din calendarul Roman, care începea cu luna martie. 

Grecii o numeau Metageitnion. În tradițiile populare aceasta era asociată cu vremea bună, alune multe dar ploaia în august subțiază vinul. Dacă timpul este mai răcoros, atunci fructele rămân necoapte și iarna viitoare este geroasă. Acum este timpul să plece cocorii și rândunelele. 

În primele două săptămâni este postul Adormirii Maicii Domnului, până la 14 august. 

O altă sărbătoare este Macaveiul urșilor, respectată de fermieri pentru a le fi protejate vitele și oile de urși. Acum nu este bine să mai fie culese florile de tei. Nu se lucrează, nu se mulg vacile. 

Obrejenia sau Pobrejenia se sarbatoreste in 6 august și este ziua schimbării veșmintelor, despărțirea de vară și pregătirea de toamnă. Păsările migratoare se pregătesc să plece, iar târâtoarele intră în pământ. Oamenii trebuie să se împace unii cu alții. Berzele pleaca spre țări mai calde, oamenii să nu călătorească pentru că rătăcesc drumul înapoi spre casă. Se duc strugurii la biserica pentru a fi sfintiti si tot acum se culeg si ultimele plante de leac.

Dacă plouă mult și iarna va ninge. Oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui în această dimineață, vor muri până la sfârșitul anului. Copiii certați de părinți, vor fi mustrați tot anul. 

Cei care nu respectă tradițiile vor fi uscati si galbejiti, ca florile ce incep sa se ofileasca din aceasta zi. Nu trebuie să se meargă la scăldat în apele de munte. Nu se spală rufe pentru că altfel persoana care face asta, se va umple de păducbi și plojnițe. 

Se mai spune că este una dintre zilele când se deschid Cerurile iar cei aleși vor putea să vadă Poțile Raiului. 

Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește pe 15 august și se mai numește Sf. Maria Mare. Se spune ca planta numita "palma Maicii Domnului", culeasă în aceasăa zi, trebuie fiartă și folosită la scaldatoare pentru a apăra de boli. Obiceiul era ca bărbații să poarte căciula între Santamarie și Sângiorz. Se mai pot culege flori de câmp și flori de leac, care se pun la icoana Sf. maria, apoi sunt bune de leacuri și descântece. Daca infloresc trandafirii la Sfanta Maria, va fi o toamna lunga.

Vartolomeii. În această zi cucul nu mai cântă. Ziua începe să scadă și crește noaptea.Orice presupune învârtire, sucire, nu trebuie săvârsit în această zi, nu se toarce, nu se face mamăligă. Este sarbatoarea oilor.
Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul. Nu este bine sa fie taiat ceea ce este rotund, legume sau fructe, pâine și nică să se mănânce alimente roșii. 

Luna august începe în aceeași zi a săptămânii ca și februarie, în anii bisecți, potrivit calendarul-zilei.ha-ha.ro.

Subiecte în articol: august sarbatori traditii superstitii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri