Jurnalul.ro Ştiri Externe Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, a murit

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, a murit

Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat american, care a contribuit la conducerea politicii externe occidentale în urma Războiului Rece, a murit. Avea 84 de ani.

Moartea ei a fost confirmată într-un e-mail către personalul Grupului Albright Stonebridge, o firmă globală de strategie fondată de Albright, scrie CNN.

Albright a fost o figură centrală în administrația președintelui Bill Clinton, servind mai întâi ca ambasador al SUA la Națiunile Unite înainte de a deveni cel mai bun diplomat al națiunii în al doilea mandat. Ea a susținut extinderea NATO, a insistat ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul și purificarea etnică, a încercat să reducă răspândirea armelor nucleare și a susținut drepturile omului și democrația în întreaga lume.

Ea a fost o față a politicii externe a SUA în deceniul dintre sfârșitul Războiului Rece și războiul împotriva terorii declanșat de atacurile din 11 septembrie 2001, o eră anunțată de președintele George H.W. Bush ca o "nouă ordine mondială".

Ea a văzut SUA ca fiind "națiunea indispensabilă" atunci când a fost vorba de utilizarea diplomației susținute de utilizarea forței pentru a apăra valorile democratice din întreaga lume.
"Suntem înalți și vedem mai departe decât alte țări în viitor și vedem pericolul aici pentru noi toți", a declarat ea pentru NBC în 1998. "Știu că bărbații și femeile americane în uniformă sunt întotdeauna pregătiți să se sacrifice pentru libertate, democrație și modul de viață american."

Subiecte în articol: madeleine albright
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri