Potrivit unui comunicat al MAE,, în cadrul întrevederii cei doi oficiali au apreciat substanţa şi dinamica dialogului bilateral, având ca momente principale întâlnirea preşedintelui României cu omologul american, la 7 mai 2024, precum şi vizita în SUA din luna decembrie 2023 a prim-ministrului român şi întâlnirile acestuia cu membri ai Administraţiei SUA şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american. A fost exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului strategic România - SUA, în toate dimensiunile acestuia.
Cu referire la priorităţile pe termen scurt, ministrul Odobescu a reiterat interesul României pentru progrese rapide în ceea ce priveşte măsurile de consolidare unitară şi coerentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, precum şi în privinţa sprijinului pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienţei acestor state. A subliniat în context importanţa prezenţei militare a SUA în regiune şi a reiterat interesul României de a găzdui pe termen lung trupe americane, arată MAE.
De asemenea, ministrul Odobescu a încurajat o participare economică sporită a SUA în România, din perspectiva cadrului stabil oferit de apartenenţa ţării noastre la UE, NATO şi, în viitor, la OCDE, precum şi în pregătirea unui proces substanţial de reconstrucţie a Ucrainei, pentru care România oferă companiilor americane avantajul unei poziţionări geografice şi al unui mediu de afaceri favorabil.
Cei doi demnitari au trecut în revistă progresele în pregătirea includerii României în Programul Visa Waiver şi au reconfirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă în vederea atingerii acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil, se mai arată în comunicatul citat.
În marja întrevederii, ministrul Odobescu şi secretarul de stat Blinken au semnat un Memorandum de înţelegere privind combaterea dezinformării (Countering Foreign State Information Manipulation).
"Memorandumul de înţelegere privind combaterea dezinformării afirmă intenţia României şi a Statelor Unite ale Americii de a coopera, în baza valorilor democratice comune, în combaterea fenomenului dezinformării prin: consultări periodice între părţi; dezvoltarea şi implementarea coordonată a unor strategii şi iniţiative în domeniu; consolidarea capacităţilor; promovarea aportului presei independente, al societăţii civile şi al mediului academic în combaterea dezinformării, respectiv prin abordări coordonate în cadrul organizaţiilor internaţionale", precizează MAE.