Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Mai multe cupluri vor primi finanțare pentru fertilizare in vitro în 2016

Mai multe cupluri vor primi finanțare pentru fertilizare in vitro în 2016

Anul acesta, 850 de cupluri infertile vor putea beneficia de finanțare pentru procedura de fertilizare in vitro de la stat, prin Subprogramul de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer . Numărul beneficiarilor a crescut de la 300, iar celor 10 clinici participante în program li se adaugă încă 3, din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi. Deși creșterea este una importantă, la noi în țară cuplurile care nu pot avea copii au în continuare o singură șansă la fertilizarea in vitro pe banii statului. În prezent, statul acoperă aproximativ două treimi din costurile unei astfel de proceduri, cheltuielile pentru analize și medicamente revenind în sarcina părinților.

”Sperăm că medicaţia necesară va trece şi ea pe lista cheltuielilor acoperite de stat. Costurile pentru tratament variază între 800 şi 1.500 de euro, în funcţie de rezerva ovariană şi de vârsta pacientei. Stresului care afectează cuplul cu probleme de infertilitate i se adaugă astfel şi greutatea, uneori chiar imposibilitatea, de a acoperi cheltuielile. Gândiţi-vă că, în clinicile de la noi, se fac în jur de două mii de fertilizări anual, iar din fondurile de stat nu sunt acoperite nici măcar 10%”, afirmă dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog, specialist în probleme de fertilitate.

Condiții de includere în program

Condiţiile de includere în program rămân neschimbate. Există 6 criterii majore de includere: cuplul trebuie să aibă indicaţie de la un medic specialist pentru fertilizare in vitro, cei doi parteneri trebuie să aibă asigurare de sănătate, vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani, cu un index de masă corporală cuprinsă între 20 şi 25, deci fără surplus major de greutate, iar rezerva ovariană să fie în limite probate prin valoarea AMH mai mare de 1,1 ng/ml. Odată îndeplinite aceste criterii, tehnica este „primul venit, primul servit”, fiecare clinică având repartizate în jur de 70 de proceduri decontabile, în condiţiile menţionate.

O singură procedură nu garantează însă reușita. Doar una din trei femei reușește să rămână însărcinată la prima încercare. ”Statisticile arată că în România, şansele au crescut de la sub 30% înainte de 2009, la aproape 35% în prezent, graţie perfecţionării medicilor şi a aparaturii de ultimă generaţie, utilizată acum şi la noi” susţine dr. Chadi Muheidli.

Primul program de fertilizare in vitro în România a fost demarat pe o perioadă de 15 luni, acesta începând în iulie 2011 şi sistat la începutul anului 2013. Datele Ministerului Sănătăţii arată că în primul program de fertilizare in vitro s-au înscris 1.129 de persoane şi s-au născut peste 300 de copii, iar contribuţia statului a fost de 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Pentru anul 2015, Ministerul Sănătăţii a alocat 2.040.000 lei pentru reluarea Subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer, sumă din care pot fi acoperite 330 de proceduri de fertilizare la un cost de 6.188 de lei fiecare. Suma alocată nu acoperă integral costurile unei proceduri, iar pacienţii sunt nevoiţi să achite în plus cel puţin 2.200 de lei, în funcţie de clinica aleasă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri