Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie. Șomerii ar putea primi medicamente de slăbire pentru a se întoarce la muncă

Marea Britanie. Șomerii ar putea primi medicamente de slăbire pentru a se întoarce la muncă

de Redacția Jurnalul    |   

Marea Britanie analizează posibilitatea de a oferi medicamente de slăbire șomerilor pentru a-i readuce în câmpul muncii.

Ministrul britanic al Sănătății, Wes Streeting, a propus o măsură controversată pentru a combate atât șomajul, cât și obezitatea: oferirea de injecții pentru pierderea în greutate persoanelor fără loc de muncă.

Într-un articol pentru The Telegraph, Streeting a explicat că „mărirea taliei este o povară semnificativă pentru serviciul de sănătate, care costă NHS 11 miliarde de lire sterline pe an - chiar mai mult decât fumatul. Și se ține în spate economia noastră".

Propunerea vine în contextul în care guvernul britanic a anunțat o investiție de 279 milioane de lire sterline din partea companiei farmaceutice Lilly pentru testarea impactului medicamentelor de slăbit asupra absenteismului la locul de muncă.

Un studiu pilot va fi desfășurat în Greater Manchester pentru a evalua dacă administrarea de medicamente precum Ozempic sau Mounjaro va reduce absențele de la muncă și va diminua presiunea asupra sistemului de sănătate.

Streeting a subliniat potențialul acestor medicamente: „Pentru mulți oameni, aceste injecții de pierdere în greutate vor schimba viața, îi vor ajuta să se întoarcă la muncă și vor ușura solicitările asupra sistemului nostru de sănătate".

Cu toate acestea, propunerea a stârnit controverse. Dr. Dolly van Tulleken, expert în politici privind obezitatea, a atras atenția asupra aspectelor etice ale acestei abordări, întrebându-se dacă este corect să evaluăm oamenii „pe baza valorii lor economice potențiale, mai degrabă decât în primul rând pe baza nevoilor lor de sănătate".

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri