Marea Britanie va trebui să propună un candidat pentru postul de comisar în următoarea Comisie Europeană dacă va fi încă membră a Uniunii Europene după 31 octombrie, a declarat preşedintele ales al CE, Ursula von der Leyen. Jean-Claude Juncker își încheie mandatul de cinci ani pe 31 octombrie, în aceeaşi zi în care premierul britanic Boris Johnson a promis să scoată Regatul Unit din blocul comunitar.
Zvonurile dau ca sigură amânarea ieșirii acestei țări din Uniune, însă și începutul mandatului noii Comisii Europene va întârzia din cauza respingerii candidaţilor din partea Franţei, Ungariei şi României de către Parlamentul European. Potrivit legii UE, fiecare dintre cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, trebuie să aibă un comisar european.
Regatul Uit nu a propus un candidat de comisar alături de celelalte 27 de state UE întrucât Boris Johnson a fost categoric în privinţa faptului că ţara sa nu va mai fi membră UE în noiembrie. După ce şeful guvernului britanic a fost forţat de parlament să ceară o amânare până la 31 ianuarie, a revenit în actualitate problema propunerii unui nou membru al executivului european.
"Dacă după 1 noiembrie - şi încă sunt paşi de făcut, nu este un lucru dat - va exista o amânare şi Regatul Unit va fi încă în UE, atunci bineînţeles îi voi cere Regatului Unit să trimită un comisar", a declarat Ursula von der Leyen. Ea a mai spus însă că discuţiile privind aprobarea de către statele UE a unei amânări a Brexitului arată foarte bine.
Ante Rinne, premierul Finlandei, ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat că statele UE susţin aprobarea amânării solicitate de Londra.