Jurnalul.ro Cultură Muzica Marele pianist Simon Trpčeski, recital de excepție la Ateneul Român, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

Marele pianist Simon Trpčeski, recital de excepție la Ateneul Român, în cadrul Concursului Internațional George Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Simon Trpčeski, unul dintre cei mai valoroși pianiști ai lumii, va susține sâmbătă, 21 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție la Ateneul Român. Evenimentul se înscrie în seria de evenimente de mare ținută artistică pe care organizatorii Concursului Internațional George Enescu le-au programat pentru a XIX-a ediție a competiției.

Programul serii cuprinde Mazurcile op. 24 de Frédéric Chopin, Suita Holberg op. 40 de Edvard Grieg, Sonata în do minor pentru pian Hob. XVI/20 de Joseph Haydn și Sonata nr. 7 în si bemol major pentru pian op. 83 de Serghei Prokofiev.

Pianistul de origine macedoneană Simon Trpčeski este apreciat atât pentru virtuozitatea sa impresionantă și abordarea profund expresivă, cât și pentru prezența carismatică pe scenă.

Lansat pe scena internațională în urmă cu 20 de ani ca artist BBC New Generation Artist, Simon Trpčeski deține o carieră ce a cunoscut o evoluție incredibil de rapidă și nu a fost împiedicată de granițe culturale sau muzicale.

Trpčeski a colaborat cu peste 100 de orchestre de pe patru continente, printre care se numără Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Philharmonia, Orchestra Simfonică City of Birmingham, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică Germană din Berlin și Filarmonica din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, NDR Elbphilharmonie, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Națională Rusă, Teatro Colón etc.

În America de Nord, Simon Trpčeski este un solist frecvent al orchestrelor din Cleveland și Philadelphia, al orchestrelor filarmonice din Los Angeles și New York, precum și al orchestrelor din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore. Mai mult, a cântat cu Filarmonica New Japan, Orchestra Simfonică NHK, orchestrele filarmonice din Seul și Hong Kong, precum și cu orchestrele din Sydney, Melbourne și Noua Zeelandă.

Lista lungă de dirijori proeminenți cu care a lucrat îi include pe Vladimir Jurowski, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Cristian Măcelaru, Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Gianandrea Noseda, Charles Dutoit, Jakub Hrůša, Susanna Mälkki, Andris Nelsons, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeșelea și David Zinman. De asemenea, legătura sa îndelungată cu Filarmonica Regală din Liverpool, consolidată în timpul mandatului lui Vasily Petrenko, a produs o amplă discografie.

Născut în Macedonia în 1979, Simon Trpčeski este absolvent al Facultății de Muzică din cadrul Universității Sf. Chiril și Metodiu din Skopje, unde a studiat cu profesorul Boris Romanov. De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii și distincții, iar în 2011, a devenit primul deținător al titlului de Artist Național al Macedoniei de Nord.

INFORMAȚII DESPRE BILETE:

La ediția din acest an a Concursului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, iubitorii de muzică clasică pot achiziționa atât bilete individuale pentru fiecare concert cât și 3 tipuri de abonamente.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoțitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru biletele și abonamentele achiziționate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Organizatorii Concursului Internațional George Enescu oferă acces gratuit la etapele preliminare ale tuturor secțiunilor instrumentale din cadrul concursului care vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București în perioada 1 – 18 septembrie 2024 și la semifinalele acestora, care vor avea loc la Ateneul Român în data de 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioară) și 20 septembrie (pian), nefiind necesară o înregistrare prealabilă.

 

 

 

 

Subiecte în articol: Simon Trpceski
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri