Jurnalul.ro Cultură Muzica Marele violonist român Liviu Prunaru va susține un recital de excepție la București alături de Valentin Șerban, câștigătorul ediției a XVII-a a Concursului Enescu

Marele violonist român Liviu Prunaru va susține un recital de excepție la București alături de Valentin Șerban, câștigătorul ediției a XVII-a a Concursului Enescu

de Magdalena Popa Buluc    |   

Liviu Prunaru, violonist de renume mondial și Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional George Enescu, 2020/21, vor susține un recital de excepție pe scena Ateneului Român din București, într-un eveniment de înaltă ținută artistică. Recitalul face parte din programul celei de a XIX-a ediții a Concursului Internațional George Enescu și este programat pentru vineri, 13 septembrie 2024, ora 19:00, la Ateneul Român.

Concursul Internațional George Enescu se desfășoară o dată la doi ani la București sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Organizat de Artexim, Concursul Enescu este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Programul recitalului susținut de Liviu Prunaru și Valentin Șerban cuprinde lucrările Grand Duo nr.1 pentru două viori op. 57 de Charles Auguste de Bériot, Suita pentru două viori de Grażyna Bacewicz și Sonata în la minor pentru două viori op. postum de Eugène Ysaÿe.                                                                                       

Liviu Prunaru este artistul care se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal Stradivarius „Pachoud” construită în 1694. El a început să studieze vioara la vârsta de șase ani în orașul natal, Craiova, apoi a urmat Conservatorul Ciprian Porumbescu din București la clasa profesoarei Cornelia Bronzetti și Academia Menuhin din Gstaad (Elveția), unde a studiat cu Alberto Lysy și Lord Yehudi Menuhin.

Ulterior și-a completat studiile la Juilliard School din New York, cu Dorothy DeLay, fiind de altfel și unul din ultimii săi asistenți.

Palmaresul său este impresionant, de la premii și distincții obținute la prestigioase competiții din întreaga lume (medalii de aur la concursurile internaționale Kocian din Republica Cehă, Dong-A din Coreea de Sud, Rodolfo Lipizer din Italia, R. Molinari din Elveția, medalii de argint la concursurile internaționale Indianapolis din SUA și la Regina Elisabeta din Belgia), până la colaborări ca solist alături de cele mai bune orchestre la nivel mondial (Orchestra Filarmonicii Regale, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Simfonică din Antwerp, Orchestra Națională a Belgiei, Westdeutsche Sinfonia, Filarmonica din Atena, Orchestra Simfonică din Bari, Orchestra Națională Radio și Filarmonica George Enescu din București, Orchestra de Cameră Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis și orchestrele simfonice Meridian, Mississippi, Juilliard, printre altele) și concerte sub baghetele marilor dirijori precum Yehudi Menuhin, Fabio Luisi, Andris Nelsons, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry, Park Eun Seong etc.

Din 2006 până la începutul anului 2024, Liviu Prunaru a deținut funcția de concertmaestru al faimoasei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam. În perioada 2010-2012 a fost director al Academiei Internaționale de Muzică Menuhin din Elveția, iar între anii 2014 și 2022 a fost profesor la Conservatorul din Amsterdam.

De asemenea, Liviu Prunaru face parte din Juriul Concursului Internațional George Enescu, Secțiunea Vioară.

Valentin Șerban este marele câștigător al Secțiunii Vioară din cadrul Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a. A fost invitat să concerteze ca solist în ediția din 2021 a Festivalului Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Zagreb, iar în 2022 a fost solistul Concertului de deschidere al Concursului Enescu din acel an, alături de laureații celorlalte două secțiuni, în Triplul concert de Beethoven.

În palmaresul lui Valentin Șerban se numără și trofeele obținute la multe alte concursuri importante, cum ar fi concursul Andrea Postacchini din Italia, Concursul Mihail Jora, Ștefan Ruha și Remember Enescu din România.

Concertele pentru vioară ocupă un loc important în repertoriul lui Valentin Șerban, care alternează, cu egală dăruire și pasiune, mai bine de 20 de partituri solistice în aparițiile sale. Cu toate acestea, găsește o reală satisfacție și se implică neobosit în proiecte camerale, adesea nonconformiste. Este permanent preocupat de popularizarea muzicii clasice în spații neconvenționale și în rândul publicului tânăr, fiind co-inițiatorul proiectului Eyes Wide Shut și al Turneului Național Vibrations.

Valentin Șerban a colaborat cu Midori, Alina Pogostkina, Andrei Ioniță, Erik Schumann, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohórquez, Julia Hamos, Viviane Hagner, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin și Nicolas Dautricourt, pe scene precum Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre etc.

Timp de cinci ani, Valentin Șerban a fost membru al prestigiosului ansamblu Les Dissonances, condus de violonistul David Grimal. A fost violonist și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret, iar din aprilie 2023 este concertmaestru al Filarmonicii George Enescu din București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri