Jurnalul.ro Ştiri Externe Masacrul de la Londra, imposibil de prevenit

Masacrul de la Londra, imposibil de prevenit

de Şerban Mihăilă    |   

Autorul atacului de miercuri, de la Parlamentul din Londra, a acționat singur și a fost inspirat de terorismul internațional, a declarat, ieri, comandantul unității antiteroriste a poliției britanice, înainte ca organizația Stat Islamic să revendice atentatul. Carnagiul de la porțile Palatului Westminster demonstrează cât de ușor de comis au devenit aceste lovituri și cât de greu sunt de prevenit.

 

Deși Marea Britanie se afla deja în stare de alertă „gravă”, forțele de securitate din jurul parlamentului londonez - inima politică a capitalei britanice - nu au reușit să preîntâmpine atacul terorist comis, după toate aparențele, de un „lup singuratic”. Zilele în care terorismul însemna multe bombe detonate simultan, după un plan elaborat luni de zile, par să fi apus. Agențiile de informații și serviciile secrete occidentale și-au perfecționat în ultimii ani strategiile de anihilare a grupărilor radicale, descoperind la timp o serie de lovituri de amploare, care ar fi făcut sute de victime. Un plan terorist care necesită tehnologie militară și a cărui elaborare durează prea mult implică un număr tot mai mare de oameni și, totodată, crește șansele serviciilor de informații de a afla despre lovitura pregătită. Din acest motiv, în ultimele luni, organizația radicală Stat Islamic (SI) a apelat la o altă strategie, mult mai eficientă: îndoctrinarea ideologică și instruirea tactică de la distanță, prin intermediul Internet-ului, a „lupilor singuratici”, simpatizanți ai ideilor jihadiste și cetățeni ai statului unde urmează să fie lansat atacul. Fără a recurge la o rețea de militanți, SI oferă „know-how”-ul unui singur discipol dispus să moară pentru „cauză”, reducând astfel riscul ca planul criminal să ajungă la urechile serviciilor de informații. În acest fel, atacurile în care sunt folosite vehicule ce intră în mulțimi de oameni, așa cum a fost cazul celui comis miercuri, la Londra, sunt tot mai preferate de atentatori, întrucât nu sunt costisitoare, sunt ușor de organizat și greu de prevenit, scrie și Reuters, care citează opiniile mai multor specialiști. Tactica „morții pe roți” evită achiziționarea de explozibili sau arme. „Acest tip de atac nu are nevoie de pregătiri speciale, este foarte ieftin și la îndemâna oricui”, susține Sebastien Pietrasanta, parlamentar socialist francez și expert în contraterorism, citat de Reuters. „Deseori, este vorba despre o acțiune individuală. Aceste acte pot fi spontane'', a adăugat el.

Moartea vine pe roți – noul slogan al teroriștilor

Anul trecut, teroriștii au folosit camioane de mari dimensiuni în atentatele de la Berlin și Nisa, spre deosebire de atacurile mai elaborate comise la Paris și Madrid - dar și la Londra, în 2005 - în care au fost utilizați atentatori-sinucigași cu bombă și indivizi înarmați. SI a revendicat atât atacul de la Nisa, comis la 14 iulie, anul trecut, și soldat cu 86 de morți, cât și pe cel de la Târgul de Crăciun din Berlin, de la 19 decembrie, în care au murit 12 persoane. Autorul atacului terorist comis, miercuri, în fața parlamentului britanic și soldat cu moartea a patru persoane, a folosit un autoturism închiriat. Împușcat de polițiști, teroristul care a acționat de unul singur era născut în Regatul Unit și, potrivit premierului britanic, Theresa May, fusese anchetat cu ani în urmă de serviciul de informații interne MI5. Deoarece nu a putut fi stabilită nicio legătură între acesta și grupările extremiste și nici implicarea sa în vreo acțiune teroristă, el a ieșit, treptat, din atenția anchetatorilor.

 

„Atacurile din ziua de azi sunt tot mai impredictibile, fiind folosite arme rudimentare, pistoale, cuțite, vehicule'' Jean-Charles Brisard, președintele Centrului pentru analiza terorismului

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri