În ciuda contestărilor venite din partea producătorilor de medicamente şi a reprezentanţilor organizaţiilor de pacienţi, Guvernul a adoptat, ieri, noua Metodologie de calcul al preţurilor maximale la medicamente. Potrivit acesteia, preţurile medicamentelor pentru care a expirat patentul vor fi reduse treptat, o primă scădere 10%, fiind aplicată din aprilie 2017.
Hotărârea de Guvern privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România a fost adoptată de Executiv în şedinţa de Guvern de ieri.
Potrivit noii metodologii, nu vor fi aplicate ieftiniri pentru toate medicamentele, ci doar pentru cele inovative, eliberate pe bază de reţetă, şi al căror patent a expirat. Adică, medicamentele al căror brevet a expirat (în medie, după o perioadă de 10-15 ani de la punearea pe piaţă) şi au fost copiate de producătorii de medicamente generice.
“Pentru a asigura accesul pacienţilor la tratament şi pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor, în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an şi de 15% în al treilea an”, transmite Ministerul Sănătăţii, cu precizarea că prin această HG, “se aduce mai multă stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ şi economic în privinţa medicamentelor eliberate pe bază de reteţă”.
Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată.
Totodată, HG introduce o metodă diferită de calcul al preţului pentru medicamentele esenţiale din lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii:“Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având preţuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente, cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienţii nu vor trebui să plătească nimic în plus”.
Având în vedere sincopele de aprovizionare cu vaccinuri, Ministerul a decis să includă pe lista medicamentelor esenţiale şi vaccinurile şi produsele de plasmă şi sânge. (Monica Cosac)