Medicii cer Ministerului Sănătății să revizuiască, de urgență, procedura și normele în vigoare, astfel încât să oprească internarea asimptomaticilor COVID-19 în spitale. USMR – Alianța Medicilor atrage atenția că în nicio altă țară pacienții asimptomatici nu sunt internați în același loc cu cei care au simptome. Internarea asimptomaticilor crește riscul agravării stării de sănătate a acestora, deoarece la pacienții cu forme mai grave ale infecției cu SARS-CoV-2 încărcătura virală poate fi de 60 de ori mai mare decât la cei cu forme ușoare. La acest moment, în timp ce în spitale sunt ținuți oameni care nici măcar nu strănută, pacienții cu boli grave nu au acces la asistență medicală, iar alte afecțiuni extrem de contagioase, cum este tuberculoza, fac tot mai multe victime.
Reprezentanții USMR– Alianța Medicilor spun că pacienții asimptomatici pot fi urmăriți la domiciliu și nu internați în spitale în aceleași secții cu cei care au simptome. „Este anormal să internezi pacienții asimptomatici într-un mediu infectat. În nici o altă țară pacienții asimptomatici nu sunt internați în același loc cu cei care au simptome. Atragem atenția asupra faptului că, în România, un procent important din pacienții asimptomatici este reprezentat de cadre medicale, care sunt pregătite să ia toate măsurile de prevenție și control la domiciliu”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Alianței.
Potrivit medicilor, internarea pacienților asimptomatici în același loc cu cei cu simptome duce - pe lângă consumul inutil de materiale sanitare și suprasolicitarea cadrelor medicale - la creșterea riscului de agravare a situației medicale a pacienților asimptomatici și la dezvoltarea anxietății în cazul celor asimptomatici și a familiilor acestora. Prin urmare, USMR – Alianța Medicilor solicită Ministerului Sănătății „să revizuiască, de urgență, procedura și normele în vigoare”. În România, până acum, s-au infectat aproape 3.000 de cadre medicale. O parte dintre acestea au fost asimptomatice, dar au stat mai multe săptămâni internate, deși nu primeau absolut niciun fel de tratament, deoarece testele ieșeau pozitive.
45% dintre infectați, fără simptome
Un nou studiu, prezentat zilele trecute în publicația Annals of Internal Medicine, indică faptul că aproximativ 45% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice – adică nu prezintă simptome pe perioada în care sunt infectate. Cercetători de la Scripps Research Translational Institute, o instituție de cercetare medicală americană non profit, subliniază că noua analiză aduce noi dovezi privind importanța testării la scară cât mai mare pentru infecția cu noul coronavirus. Ei au analizat 16 studii cu grupuri diverse de persoane infectate realizate în întreaga lume, care au indicat procente mari de persoane asimptomatice. Spre exemplu, un studiu care a analizat peste 3.000 de deținuți din patru state, dintre cei care au ieșit pozitiv la testele pentru SARS-CoV-2 96% erau asimptomatici.
Există studii care arată că încărcătura virală la pacienții severi este de 60 de ori mai mare decât la pacienții cu formă ușoară de boală, precizează USMR – Alianța Medicilor.
Ministerul Sănătății anunța, săptămâna trecută, că a cerut direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația în spitalele dedicate pacienților cu SARS-CoV-2, pentru reluarea internărilor și a intervențiilor chirurgicale programate, pentru pacienții non-COVID, însă până acum nu a fost anunțată nicio măsură în acest sens.
Cronicii, victime colaterale
În timp ce multe locuri din spitale sunt ocupate cu persoane care nu primesc niciun tratament, pacienții cu cancer sau alte boli cronice nu au acces la investigații medicale și intervenții chirurgicale care le-ar putea salva viața.
Mai mult, din cauza erorilor și a haosului din strategia și aplicarea măsurilor din această pandemie, alte boli extrem de contagioase par scăpate de sub control. Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru trage un nou semnal de alarmă spunând că, în ultima perioadă, zeci de pacienți care au ajuns Urgență au fost diagnosticați cu forme grave ale tuberculozei.
„De pe 15 mai, am înregistrat foarte multe cazuri de tuberculoză. 32 de pacienți au fost diagnosticați (asta doar la Iași!), 10 într-o singură zi”, avertizează dr. Tudor Ciuhodaru.